Nieuwbouwwijken op en in cultureel erfgoed. Een bijzonder gezicht. Op meerdere plekken hebben wij industriële gebieden herontwikkeld naar moderne nieuwe wijken, waar oud en nieuw samen komen. Het erfgoed vormt het startkapitaal van de hele ontwikkeling.
Waarom we het behoud van industrieel erfgoed zo belangrijk vinden? Deze panden en gebieden hebben een belangrijke historische waarde voor de stad of het dorp. Vaak is het zelfs de reden dat er een dorp of stad staat rondom het industrieel erfgoed. Behoud van dit erfgoed zien wij als maatschappelijke verantwoordelijkheid.
De Bleekerij, Boekelo
Een mooi voorbeeld is De Bleekerij in Boekelo. Het ketelhuis bijvoorbeeld gaf vroeger onderdak aan stoomketels, maar tegenwoordig aan drie commerciële ruimtes, zes royale appartementen en een penthouse. De schoorsteen is het hoogste punt en is in medio 2007 gerestaureerd waarbij ook de naam ‘De Bleekerij’ is ingemetseld. Het pakhuis, een rijksmonument, heeft een betonconstructie met zeven bouwlagen. Dit gebouw is getransformeerd tot een modern en karakteristiek appartementencomplex. Aan de achterzijde is een uitbreiding met enkele (senioren)woningen en overdekte parkeerplaatsen. In de Boekelosche straat vind je strakke moderne herenhuizen tussen eeuw oud erfgoed. Ook in de openbare ruimtes zie je erfgoed terug. We hebben het originele bestratingsmateriaal hergebruikt in de nieuwe straten. In totaal hebben we 250 woningen en appartementen in Boekelo gebouwd.
Indië, Almelo
Ook Indië in Almelo is een goed voorbeeld van wonen tussen het verleden. De watertoren, de weverij en de fabriekshallen van Ten Cate geven de historische sfeer weer. Het rijke industriële verleden is één van de inspiratiebronnen en bepaalt het identiteit van het gebied. De gevels en de sheddaken aan het Kalverstraatje blijven deels behouden en worden ingepast in de nieuwe ontwikkeling. In De Spoelerij vind je woningen die hun bouwvorm ontlenen aan de originele betonnen constructie. Je vindt straks op Indië 600 woningen, met behoud van groen en water.
Nieuwlarenstein, Deventer
In Deventer wordt de oude koloniale landbouwschool getransformeerd tot Nieuwlarenstein. Een mix van herenhuizen, stadswoningen, smederijwoningen en appartementen rondom een gezamenlijke binnentuin. De oude Landbouwschool is een Rijksmonument en dat maakt dit project bijzonder. Het is een project met een knipoog naar het verleden. De verschillende woningtypes worden benoemd naar voormalige functies van de oude koloniale landbouwschool.
Stoomblekerij, Nijverdal
De oudste en grootste stoomblekerij van Nederland is het terrein van de Koninklijke Ten Cate aan de PC Stamstraat in Nijverdal. Feitelijk is deze stoomblekerij verantwoordelijk voor het ontstaan van Nijverdal. De historische panden zijn kenmerkend, net als een deel van het groene Boomcatepark. Beide krijgen een belangrijke rol in de herontwikkeling van het gebied.
Wilt u meer weten over onze erfgoedprojecten? Laat het ons weten!