De organisatie als uitgangspunt en niet de norm. Dat is het grote voordeel van de nieuwste versie van het kwaliteits- en milieumanagementsysteem ISO 9001 en ISO 14001. Waarom zou je dan wachten met het implementeren van deze nieuwe werkwijze als de voordelen navenant zijn? Bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen ervaren we nu al de voordelen van het nieuwe kwaliteitsdenken en zijn we inmiddels officieel gecertificeerd volgens de nieuwste 2015-norm.
Hoewel deze nieuwe norm pas vanaf volgend jaar verplicht is, waren we bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen bezig om de processen alvast aan te passen aan de komende veranderingen. Ons ‘papieren’ handboek hebben we met behulp van Henny Oberink van adviesbureau OKAM gedigitaliseerd. OKAM is gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van organisaties bij het opzetten, implementeren, verbeteren en onderhouden van managementsystemen op het gebied van Kwaliteit, ARBO, Milieu en MVO. Naast deze digitaliseringsslag hebben we Henny gevraagd om ons te helpen in de transitie naar de nieuwe norm. Al snel bleek dat we de procedures en werkwijze goed op orde hadden en dat het kwaliteitsdenken wel ‘tussen de oren’ zat. Toen tijdens de officiële audits ook de auditoren van DNV lieten doorschemeren dat de nieuwe norm binnen bereik was, kregen we hoop dat we zelfs al dit jaar dit nieuwe certificaat zouden krijgen en vorige week hoorden we dat dit inderdaad gelukt is.
Herziening ISO 9001
Sinds 2011 zijn deskundigen uit verschillende landen betrokken geweest bij het herontwerpen van de ISO normen. De belangrijkste wijziging is misschien wel de ‘geest’ van ISO 9001, versie 2015. Het uitgangspunt van waaruit de norm vertrekt. De oude ISO 9001:2008 norm was behoorlijk voorschrijvend. Een kwaliteitshandboek was verplicht en de nadruk lag op procesbeschrijvingen. De nieuwe ISO 9001 norm heeft hier een behoorlijke omslag in gemaakt en sluit beter aan bij de meeste bedrijven: de organisatie als uitgangspunt en niet de norm.
Het systeem moet de organisatie en de mensen ondersteunen, maar het mag nooit leidend zijn! In de nieuwe versie van ISO komt dit veel beter tot zijn recht. We wilden met z’n allen al jaren af van de ‘procedure- en formuliertjes-cultuur’, want het nut in de organisatie werd op deze manier nauwelijks ervaren. Nu de focus meer ligt op leiderschap en betrokkenheid van het management, een bredere kijk op risicomanagement en omgaan met kansen in het algemeen door contextanalyse wordt het ‘ISO’ ook breder gedragen in de organisatie. Een betere aansluiting van de nieuwe normen met de strategie van de organisatie stimuleert inbedding in de dagelijkse bedrijfsvoering. De nadruk ligt nu meer op de praktijk, waarbij leren en continu verbeteren voorop staan.
Bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen zijn we in elk geval blij dat we als een van de eerste bedrijven in de bouw- en vastgoedsector het certificaat voor kwaliteit- en milieumanagement binnen hebben. Klaar voor de toekomst en op weg naar sprankelend en succesvol 2018!