Geschreven door: Kees Remie, Gebiedsontwikkelaar

No guts, no glory

Om nieuwe locaties te verwerven doet Ter Steege Gebiedsontwikkeling regelmatig mee aan prijsvragen van gemeentes. Dat zijn vaak boeiende, uitdagende en spannende trajecten. Want natuurlijk willen we die winnende inschrijving indienen. Persoonlijk vind ik misschien nog wel het mooiste van deze prijsvragen dat de partij die zijn meerwaarde het beste weet te bewijzen, vaak ook de grootste kans op ‘eeuwige roem’ heeft. Wie komt met de beste oplossingen voor gemeentelijke uitdagingen als bijvoorbeeld duurzaamheid, buurtparticipatie, inpassing in het bestemmingsplan en de stedenbouwkundige opgave? Bij Ter Steege benutten we in de brainstormfase alle creativiteit en deskundigheid die we in huis hebben. Alle ideeën zijn welkom, ‘kan niet’ bestaat niet in dit stadium. Later in het proces gaan we die brainwaves wel kritischer beoordelen op hun toepasbaarheid en meerwaarde.

Tuin van Woezik

Een goed voorbeeld is de prijsvraag voor de ontwikkeling en realisatie van de Tuin van Woezik in Wijchen waaraan we dit jaar meededen. Hier kon ik de kennis die ik had opgedaan in de post-HBO studie Stedenbouw die ik vanuit Ter Steege had gevolgd, voor het eerst in de praktijk brengen. Dat maakte dit project voor mij nog eens extra speciaal! De gemeente zocht vooral een onderscheidende aanpak van vraaggestuurd bouwen, buurtparticipatie en duurzaamheid. Hiervoor stelden we een team samen van een architect, duurzaamheidsadviseur en collega-bouwer waarmee wij het beste resultaat verwachtten te gaan boeken. Bij de start van zo’n traject worden soms de wildste dingen bedacht. In dit geval werd zelfs geroepen om voor de wijk een eigen windmolen neer te zetten die de energie zou opwekken. Misschien een gek idee, maar niet iets om direct aan de kant te schuiven. De essentie is: zijn de bewoners, de wijk, de gemeente er uiteindelijk beter mee uit?

De lat hoger leggen

Naast creativiteit heeft een uitvraag soms ook lef nodig. Ter Steege durfde het in dit geval aan om de gemeente nog géén plan voor te leggen. In plaats hiervan stelden we een stappenplan voor waarin toekomstige bewoners vanaf het prille begin zelf mochten meedenken over de stedenbouwkundige inrichting, de typen woningen, de architectuurstijlen en de inrichting van de openbare ruimte in de wijk. Normaal houd je dat als ontwikkelaar liever zelf in de hand, maar wij hebben dit neergelegd bij de mensen die hier komen te wonen en die straks dagelijks met de woonpraktijk te maken hebben. Lef hebben is ook: je nek uitsteken en – als je overtuigd bent van de meerwaarde en het draagvlak bij de toekomstige bewoners – meer doen dan in de uitvraag gesteld wordt. Dat is precies wat Ter Steege deed bij de tuin van Woezik op het gebied van duurzaamheid. We legden de lat hoger dan gevraagd werd. Omdat we reële kansen zagen om tot betere duurzame prestaties te komen.

Van papier naar praktijk

Na het winnen van de prijsvraag begint ‘het echte werk’: de belofte waarmaken. Hiervoor stelden we eerst met een team van adviseurs een stappenplan op. Daarna bedachten we samen met het reclamebureau een strategie om de toekomstige kopers mee te nemen in de stappen. Via de projectwebsite konden toekomstige bewoners aangeven welk type woningen ze graag zouden willen, welke architectuurstijl, en hoe zij de wijk het liefst zouden opzetten. Van de uitkomsten is een uitgebreide analyse gemaakt. Op basis daarvan werkten we een stedenbouwkundig plan uit dat aansluit bij de wensen van de toekomstige bewoners. Daarna was het de uitdaging om met drie architecten de verschillende gekozen stijlen uit te werken en ervoor te waken dat dit allemaal binnen de gemeentelijke kaders zou passen. Een gespierde opgave, maar vanaf het eerste gesprek met de gemeente tot het gesprek met de dorpsbouwmeester was de gemeente enthousiast over de aanpak over de resultaten. De papieren beloftes worden ook waargemaakt in de praktijk. Met bewoners die er enthousiast naar uitzien om hun nieuwe wijk en woningen in te wijden!

Kees Remie
Gebiedsontwikkelaar
Kees is gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege Gebiedsontwikkeling. Binnen Ter Steege volgde hij een post-HBO studie stedenbouw en hij vindt het een prachtige uitdaging om deze kennis in de praktijk te brengen. Samen met andere partijen tot een mooi en geslaagd project komen; dat geeft hem energie.

In zijn vrije tijd is Kees vooral actief met volleybal, waar hij ook in het verenigingsbestuur zit. Ook slaat hij graag een balletje op de golfbaan. Daarnaast is hij vaak te vinden bij de sporten die zijn drie jonge kinderen beoefenen.
Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Stuur Kees Remie een e-mail

Hulp die aankomt

Vorig jaar schreef De Vree en Sliepen al over de bouw van een keuken- en sanitairgebouw in Gambia. Zij hebben met hun ketenpartners* een bedrag bij elkaar gebracht om dit project te financieren.

Gerda Visser uit Heerewaarden benaderde hen hiervoor tijdens de laatste fase van de bouw van 38 woningen in haar woonplaats. Gerda heeft de stichting “Handen in elkaar voor Gambia” opgericht en probeert met deze stichting de leefomstandigheden van de Gambianen te verbeteren.

Gerda heeft De Vree en Sliepen tijdens de bouw van het keuken- en sanitairgebouwtje op de hoogte gehouden van de vorderingen. Zie ook:

https://vreesliepen.nl/keuken-en-sanitiargebouw-gambia/

Recent ontvingen ze onderstaande leuke foto met bedankbrief van de bewoners van de compound. Mooi om te zien hoe blij zij zijn met hun keuken- en sanitairgebouw!

* Driessens Group, Brugmans Vloeren, Bevers Bouwmaterialen, Krepel deuren, Van Griensven Bouw, Waardo Beton, Visser en Bouwman Architectenbureau, Kuypers schildersbedrijf, De Looijer elektrotechniek, Spaansen betoncasco, Vebe Keukens, Van Pommeren Las- en Montagebedrijf.

Van oud naar nieuw

Bij elk project, nieuwbouw of renovatie, gaan onze gele bouwketen voor ons personeel mee. Logisch dat ze af en toe onderhoud nodig hebben.
Dat onderhoud, dat gebeurt gewoon bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn in de werkplaats. De keten worden hier opgeknapt, geverfd en staan weer klaar voor een nieuw project!

Uniek gebouw op bijzondere locatie


Afgelopen week als afdeling ontwikkeling en verkoop nog even een kijkje genomen in Eelderwolde vóór dit fraaie complex wordt opgeleverd aan onze kopers.

In ca. 11 maanden werd op deze mooie locatie Villa De Sluiswachter gerealiseerd.

De opbouw van rode baksteen, donkergrijze dakpannen en het lichte hout geven het appartementencomplex een bijzondere uitstraling.

Alle appartementen beschikken over prachtig uitzicht over de groene omgeving en elk appartement is naar persoonlijke smaak van de toekomstige bewoners ingedeeld en afgewerkt.

 

Aftrap Masterclass bij Saxion

Dit jaar waren we voor de zevende keer op bezoek bij Saxion voor de aftrap van de Masterclasses. Samen met Trebbe, Plegt-Vos en Dura Vermeer openden we de Masterclasses voor studenten van de opleidingen Bouwkunde, Vastgoed en Makelaardij en Bouwtechnische Bedrijfskunde.

Elk jaar gaat er een oud student mee. Dit jaar was dat Jocelyn Rolleman-Boerman. Zij studeerde Vastgoed en Makelaardij en werkt nu ruim een jaar bij Ter Steege Bouw Vastgoed als woonconsulente. Samen met Hans ter Steege vertelde ze over het bouwbedrijf en de TOPS Academie: ons programma voor net afgestudeerde Hbo’ers.

Wij leveren zelf ook een bijdrage in de Masterclasses. 22 november neemt Erwin Tijhof, Regiomanager bij Ter Steege Gebiedsontwikkeling, de studenten mee naar Indië, Almelo. Hij vertelt ze alles over de transformatie van Indië. 6 december geeft Rieneke Leusink samen Jeroen Gietema van Trebbe een Masterclass over nieuwe rollen in de bouw.

We hebben er weer zin in!

Oogsten, maar ook zaaien

Het is zomer! Niet alleen in de natuur, maar ook in de Nederlandse economie. De bouwsector pikt dankbaar haar graantje mee. In deze economische zomer kunnen we letterlijk en figuurlijk weer bezig met bouwen. Bouwen aan mooie projecten voor goede klanten, maar ook aan onze organisatie.

Versterking van de speerpunten

De afgelopen jaren is Ter Steege Bouw Vastgoed zich steeds meer gaan concentreren op haar drie speerpunten: binnenstedelijke gebiedsontwikkeling, nieuwbouwwoningen voor corporaties / beleggers en duurzaam renoveren.

Hier wordt op alle vlakken volop aan gewerkt. Zo hebben we de afgelopen periode weer behoorlijk geïnvesteerd in binnenstedelijke herontwikkellocaties, waar we ons weer vol energie en creativiteit gaan richten op nieuwe, passende, toekomstgerichte invullingen. Eén van de projecten die in het oog springen is de koepelgevangenis in Arnhem, die we onlangs konden verwerven in combinatie met Explorius/Nijhuis.

Door nieuwbouwprojecten voor corporaties en beleggers hebben we een mooi netwerk van vaste opdrachtgevers om ons heen weten te verzamelen, wat onze organisatie een nog stevigere basis geeft voor de toekomst. De projecten vormen een goede aanvulling op onze nieuwbouwwoningen voor particulieren.

Maar wat ons misschien nog wel het meest “toekomstproof” maakt, is het feit dat we ons de afgelopen jaren nog meer zijn gaan toeleggen op duurzame renovaties. Zeker in deze tijd van gasloos bouwen, duurzaamheid en circulaire economie zijn we een waardevolle gesprekspartner voor veel opdrachtgevers. Dat geeft ons energie. Met de kennis en de adviezen van onze medewerkers kunnen we de markt optimaal begeleiden bij de renovatie van onroerend goed. Daarbij kijken we verder dan de realisatiefase; we houden ons ook nadrukkelijk bezig met de exploitatie van de gebouwen. En ja, uit dat advieswerk komen uiteindelijk natuurlijk ook weer bouwopdrachten.

Nieuwe telg in West-Nederland

Naast de steeds krachtiger concentratie op onze drie speerpunten staat een nog betere geografische spreiding van onze bedrijven over Nederland al jaren op ons wensenlijstje. In 2016 maakten we al een mooie stap met de aanvulling van De Vree en Sliepen. Daarnaast wisten we de laatste jaren – uit het netwerk van Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn – een aantal mooie projecten te verwerven in met name de regio Rotterdam Den Haag. Voor ons een uitgelezen kans om een vijfde loot aan onze stam toe te voegen: Ter Steege Bouw Vastgoed West. We kiezen er bewust voor om in West-Nederland een nieuwe organisatie op te bouwen en geen bestaand bedrijf over te nemen. In de huidige conjunctuur zou de toevoeging van een bestaand bedrijf onze uitdagingen immers niet oplossen; deze bedrijven hebben vaak zelf al meer dan voldoende werk in hun portefeuille. Natuurlijk realiseren we ons dat ‘bij nul beginnen’ een langere weg kan zijn om onze organisatie en ons netwerk in West-Nederland op te bouwen. Maar we merken ook dat onze huidige projecten goed als vliegwiel kunnen functioneren. We zijn nu druk bezig een eigen team te formeren voor Ter Steege Bouw Vastgoed West. Hierbij zien we dat de combinatie van een startende, nog te vormen organisatie èn de grotere organisatie die hier achter staat, een goede aantrekkingskracht heeft op de arbeidsmarkt.

Mensen, mensen, mensen

Onze strategie is zonneklaar. In deze economische hoogzomer proberen we oog te houden voor de kansen in de markt, en tegelijkertijd te bouwen aan een solide basis die bestand is tegen toekomstige stormen. Hoe mooi is het als je dit kunt doen met loyale en kundige medewerkers die er enthousiast met elkaar de schouders onder zetten. Want welk beleid je ook uitstippelt, uiteindelijk draait het in de kern altijd om de drie belangrijkste elementen, namelijk: mensen, mensen en mensen!

Truckrun Rijssen – Holten 2018

Als je in Rijssen en Holten woont, is het je afgelopen zaterdag vast niet ontgaan: de Truckrun Rijssen – Holten 2018! In het kader van 775 jaar Rijssen, organiseerden de vrienden van Transportstad Rijssen-Holten zaterdag een truckrun voor mensen met een beperking.

Een mooie dag dus, voor mensen met een beperking. Daarom stelde ook Ter Steege Materieel hun truck en chauffeur beschikbaar! Onze chauffeur Wim Oostewechel had een man van rond de 50 als passagier, samen met twee kinderen uit de familie. De ouders van de man stonden te zwaaien bij het station in Holten. Wim: “We hebben toch even een kleine stop gemaakt. Er werd zo uitbundig gezwaaid. Mijn passagier vond het geweldig. Heel waardevol om zoiets te kunnen doen!”

De Sterkerij, een plek waar mensen die niet of moeilijk meekomen in het arbeidsproces aan het werk zijn, organiseerde een fotowedstrijd. En onze truck staat op de winnende foto!