Tom Klokkenburg: van stagiair naar adjunct-directeur

Per 1 januari vormt Tom Klokkenburg samen met Arjan van ’t Hul de directie van  Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. Johan Riezebos maakt de overstap naar Ter Steege Advies & Innovatie: een nieuw Ter Steege bedrijf gericht op adviezen en innovatie binnen de woningbouw. Tijd om Tom voor te stellen!

Hoi Tom, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Tom, 38 jaar en woon in Rijssen samen met mijn vrouw Danielle. In mijn vrije tijd speel ik trompet bij de plaatselijke muziekvereniging, waar ik voorzitter ben. Verder ben ik betrokken bij Scouting Oosterhof Niej-Begin. Ondertussen werk ik al 18 jaar bij Ter Steege en sinds januari 2019 ben ik adjunct-directeur bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen.

Hoe ben je bij ooit Ter Steege terecht gekomen?

In 1998 liep ik vanuit de MTS stage bij Jan Willem Brinks, in die tijd uitvoerder bij Ter Steege. Dit was op een bouw in Zutphen waar we een groot betoncasco maakten: elke dag beton storten, mooi werk! Na mijn stage ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan. Ik begon als assistent-uitvoerder en groeide door naar uitvoerder. In de crisis raakte ik nauw betrokken bij de afdeling Service en Onderhoud. In die tijd bestond Service en Onderhoud uit een team van 3 á 4 man. We deden vooral veel kleine klussen. Langzamerhand groeiden we toe naar onze eerste renovatie-opdracht: vier woningen in Schalkhaar. En dat werden steeds meer woningen! Ondertussen bestaat het S&O team uit 25 mannen en vrouwen en werken we voor 8 á 9 corporaties. Iets waar ik trots op terugkijk!

Dan heb je al flink wat gedaan binnen Ter Steege! Waar ben je nog meer trots op?

Door goede samenwerking met alle opdrachtgevers, woningbouwverenigingen en collega’s tot een goed eindresultaat komen. Dat is en blijft mooi om te doen! Ook de verandering van uitvoerder naar mijn rol binnen het Service en Onderhoud team en uiteindelijk naar adjunct-directeur is iets waar ik goed op terugkijk. Het verschil is ook groot: als uitvoerder werkte je een jaar voor één opdrachtgever. Nu werk ik voor veel meer opdrachtgevers en met verschillende mensen op één dag. Dat is hartstikke mooi!

Je werkt nu bijna een maand als adjunct-directeur binnen Bouw Vastgoed Rijssen. Hoe ziet je dag er uit?

Ik ben nog steeds betrokken bij Service en Onderhoud. Daarnaast pak ik de aansturing op van de werkvoorbereiding en uitvoering, ook voor onze nieuwbouwprojecten. Dit doe ik samen met Arjan van ’t Hul, die vooral aan de voorkant optreedt: acquisitie, ontwikkeling en verkoop.

Hoe ben je eigenlijk in deze functie terecht gekomen?

Toen duidelijk werd dat Ter Steege Advies & Innovatie officieel opgezet werd door Johan Riezebos, vroeg Hans ter Steege mij of ik open stond voor de rol van adjunct-directeur naast Arjan. Die uitdaging zag ik wel zitten!

En als afsluiter: hoe kijk je naar de toekomst?

Ik kijk er naar uit om samen met collega’s en relaties goed werk neer te zetten. Een goede werksfeer onderling en mooie projecten!

Restauratie dakkapellen Nieuwlarenstein

Nieuwlarenstein zomer 2018 … De plaatsing van nieuwe dakkapellen, met dezelfde stijl als die van ruim een eeuw geleden. Toen werd de Middelbare Koloniale Landbouwschool in Deventer geopend met haar vers gelakte gevels en dakkapellen.

Die oude dakkapellen wilde Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn restaureren. Jammer genoeg was het hout zodanig aangetast dat ze niet meer te redden waren. Toch mocht de sfeer van het monumentale pand niet verloren gaan, vond ook de gemeente Deventer.

Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn ging aan de slag om de dakkapellen zo goed mogelijk te dupliceren. In de eigen werkplaats maakte Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn negen dakkapellen voor de woningen van De Smederij. Het hout van de vloerbalken van het oude timmerlokaal in De Smederij werd hergebruikt. Ook is dezelfde vormgeving toegepast, zoals de afgelopen eeuw zichtbaar was. Een prachtig resultaat van oud naar nieuw, maar met eenzelfde beleving.

Volgende week beginnen de mannen van de werkplaats in Apeldoorn met het maken van acht nieuwe dakkapellen. Ditmaal voor de woningen van De School.

Van timmeren naar regelen

Jarice Veenstra (22 jaar, uit Dalen)
Twee jaar geleden rondde Jarice de opleiding allround timmerman niveau 3 af van het RTC. Tijdens deze opleiding begon hij met werken bij Ter Steege Bouw Vastgoed. Na het afronden van zijn opleiding en een jaar werken bij Ter Steege besloot Jarice afgelopen zomer toch weer de schoolbanken in te gaan. Het sprak voor hem voor zich om nog even door te leren.
“Waarom niet? Door één dag minder te werken heb ik straks toch mooi een extra papiertje!”
Hij leverde 1 werkdag in voor een dag school en startte de niveau 4 opleiding uitvoerder Bouw/Infra op het RTC. “Omdat ik ook werk, kan ik deze opleiding er goed naast doen”. Op maandag gaat hij naar school en de rest van de week werkt hij bij Ter Steege.

Juist de combinatie van werken en de praktijk is heel leerzaam. “Je leert op het RTC wat je tijdens de rest van de week toepast.”

“Een goede school en lekker in de buurt!”

“Het grote verschil met deze opleiding is dat ik me nu naast het timmerwerk, ook kan richten op de uitvoering. Dat is het plannen en organiseren van bouwklussen. Maar ook het verkrijgen van meer bouwkundige kennis door de combinatie van mijn opleiding en de praktijk. Van timmeren naar regelen! Ter Steege is hierin mijn leerbedrijf en ik word nu meer betrokken bij de uitvoerende werkzaamheden. Dat is uitdagend en leuk!”

Dit is het eerste jaar dat het RTC de opleiding uitvoerder Bouw/Infra niveau 4 aanbiedt. De opleiding duurt 2 of 3 jaar en bereidt je voor op het uitvoeren, plannen en realiseren van bouwwerken.
“Op school krijg ik verschillende vakken. Omdat ik nog maar net begonnen ben, is het voornaamste vak nu bouwkunde. Het werken met bouwtekenprogramma Autocad was wel echt wennen”.

Voor Jarice was de stap naar niveau 4 een logische keuze en zeker iets wat hij anderen aan zou raden. “Helemaal in de bouw, want er worden op dit moment genoeg mensen gezocht!” En waarom hij voor het RTC koos? “Het is gewoon een goede school die ook nog eens lekker in de buurt is. Dit maakte de keuze voor mij niet moeilijk”.

Wat Jarice zijn dromen zijn? “Een mooie baan in de bouw, misschien wel als timmerman maar misschien ook wel hogerop. Het is maar net wat er op mij pad komt!”

Benieuwd naar alle werk- en leertrajectmogelijkheden binnen het Regionaal Techniek Centrum?
Kijk op: https://www.rtc-hardenberg.nl/

Eerste bouwproject Ter Steege Bouw Vastgoed West van start

Ter Steege Bouw Vastgoed West is begonnen met de bouw van een fraai appartementengebouw aan de Koningslaan te Rotterdam. Amvest kocht het complex en zal het toevoegen aan haar beleggingsportefeuille. Het project bestaat uit 68 huurappartementen. Een mooie aanwinst voor de Rotterdamse huurdersmarkt!

Recent werd de autogarage op deze locatie gesloopt en de grond gesaneerd, waarmee er plaats gemaakt is voor de bouw van de appartementen. In december 2018 startte het heiwerk, ofwel de officiële start van het eerste nieuwbouwproject van Ter Steege Bouw Vastgoed West!

Ter Steege Bouw Vastgoed West is begin oktober 2018 neergestreken op een prachtige locatie in Rijswijk zh. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is het in staat geweest een flinke personele groei door te maken. De 68 appartementen in Rotterdam is niet het enige project wat Ter Steege Bouw Vastgoed West in portefeuille heeft. Er wordt al hard gewerkt aan de voorbereiding van nog enkele, minstens zo bijzondere, projecten.