Bouworiëntatiedagen 2019

Afgelopen week bezochten 15 studenten van Hogeschool Windesheim ons bouwproject ‘nieuwbouw Albert Heijn’ in Rijssen.
Het doel van de Bouworiëntatiedagen is om 1e jaars HBO-studenten Bouwkunde, Civiele Techniek en Bouwtechnische Bedrijfskunde met een HAVO/VWO achtergrond een aantrekkelijk en realistisch beeld te geven van de functies, mogelijkheden en facetten van een bouw-vastgoed bedrijf.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel jongeren niet bekend zijn met de mogelijkheden die de bouw biedt. Dat is natuurlijk jammer, want hierdoor denken ze niet zo snel aan een loopbaan in deze sector. Hiernaast bieden de Bouworiëntatiedagen een mooie gelegenheid om studenten al aan het begin van hun studie kennis te laten maken met het bouwbedrijf. Het is belangrijk dat de studenten een realistisch maar vooral ook een enthousiast en positief verhaal te horen krijgen over de mogelijkheden en veelzijdigheid van de bouwsector.

De studenten werden in het hoofdkantoor van Ter Steege welkom geheten door directeur Arjan van ’t Hul. Hij gaf een presentatie, waarbij de hele “bouwketen”, van initiatief tot en met uitvoering aan de orde kwam. Ook de commerciële aspecten zoals de verkoop van woningen werden daarbij belicht. De studenten kregen tijdens de presentatie een goede indruk welk breed scala aan functies binnen een Bouw Vastgoed bedrijf mogelijk zijn. Naast de diverse functies binnen het bouwbedrijf stelt Ter Steege Bouw Vastgoed jaarlijks een aantal stageplekken beschikbaar. Daarnaast kunnen studenten na hun opleiding ook solliciteren op een TOPS-trainee plek. Dit is een interne opleidingsroute waarbij in 2 jaar diverse functies en Ter Steege bedrijven worden doorlopen. Verder kent Ter Steege Bouw Vastgoed het Kick-start programma. In dit programma kunnen studenten na hun opleiding voor een periode van twee jaar aan de slag bij een bedrijf van Ter Steege in een startersfunctie op HBO-niveau en sneller doorgroeien (met een ‘kickstart’) tot een vakbekwame specialist. (www.werkenbijtersteege.nl)

Na de presentatie vertrokken de studenten richting de bouwlocatie. Tijdens een rondleiding op dit project werden de verschillende aspecten van ‘werken op de bouwplaats’ nog eens benadrukt. Een leuke middag met enthousiaste studenten!

‘Samen duurzaam ontwikkelen voor meer middenhuur’

Christian Schouten (Bouwinvest) over co-creaties De Rokade en Hof van Pampus:

Betaalbare huurwoningen in het middensegment in stedelijke gebieden. Daaraan bestaat op dit moment een tekort. ‘Samen met projectontwikkelaars en gemeenten willen wij nieuwbouwprojecten in het middenhuursegment financieel haalbaar maken,’ zegt Christian Schouten, manager acquisition management residential bij Bouwinvest. Bij het project Hof van Pampus in Hoofddorp deed de institutionele belegger dat succesvol samen met Ter Steege Bouw Vastgoed.  

Bouwinvest belegt pensioengeld op een verantwoorde manier in duurzaam vastgoed. ‘Een belangrijke focus ligt op middenhuur in stedelijke gebieden,’ licht Christian Schouten toe. Kwalitatief hoogwaardige projecten in dit segment moeten bijdragen aan de groei van de woningportefeuille van het Residential Fund. Dat stelt de institutionele belegger voor flinke uitdagingen. ‘Om rendement te maken voor onze opdrachtgevers – Nederlandse pensioenfondsen – moeten wij alles in het werk stellen om dit soort projecten financieel haalbaar te krijgen. Denk daarbij aan stijgende grond- en bouwkosten, maximering van huurverhogingen en eisen rond bouwkwaliteit en duurzaamheid. Vandaar dat we graag co-producties aangaan met solide partners met wie we goed kunnen samenwerken op alle thema’s die voor ons belangrijk zijn: kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid. Partners die niet op zoek zijn naar het laatste dubbeltje, maar soms concessies willen doen.’

Transparantie en kwaliteit

In Ter Steege Bouw Vastgoed vond Bouwinvest zo’n partner. Christian Schouten: ‘Onze eerste samenwerking dateert van 2015. Ter Steege bracht toen een prachtige binnenstedelijke locatie in Apeldoorn aan. We hebben vervolgens samen plannen voor herontwikkeling gemaakt. Het resulteerde in een woongebouw met 39 zeer fraaie huurappartementen: De Rokade. Ja, daar gingen discussies aan vooraf: over kwaliteit en natuurlijk over kosten. Het prettige was dat Ter Steege net als wij transparant durft te zijn. Gewoon alles op tafel leggen en samen kijken hoe je de businesscase rond kunt krijgen. Hoe je het product zo goed mogelijk kunt krijgen, zonder te hoeven inleveren op kwaliteit. We merkten dat dit met Ter Steege heel goed lukt. Zij willen van nature kwaliteit maken, soms zelfs meer dan wij vragen. Ook de cultuur van een familiebedrijf ligt ons goed. Het gaat altijd over de relatie, nooit alleen over dat ene project. Er voor elkaar zijn door de tijd heen. Dat is ook het soort samenwerking waar wij als Bouwinvest graag op inzetten. Praktisch en constructief, met respect voor elkaar en elkaars standpunten.’

Optimaal en duurzaam rendement

Die eerste geslaagde samenwerking smaakte naar meer. ‘Ter Steege wist dat op een mooie locatie in de Hoofddorpse Vinex-wijk Floriande nog een bouwkavel beschikbaar was. Ook daar hebben we toen samen een totaalproduct voor bedacht: Hof van Pampus. Het gaat om een gasloos en duurzaam woongebouw met 74 betaalbare appartementen met een huur tot 950 euro per maand. Met dit project hopen wij op de lange termijn een optimaal en duurzaam rendement te realiseren voor de pensioenfondsen voor wie wij werken. Hof van Pampus sluit perfect aan bij de overige assets uit onze woningmarktportefeuille, die zich kenmerkt door een betaalbaar huurniveau. Het past bij de maatschappelijke rol die we vervullen. Ook bij Hof van Pampus was de uitdaging om een woongebouw te ontwikkelen dat technisch en functioneel toekomstwaarde heeft. En dat uiteraard binnen heldere financiële kaders. Dat leverde interessante sparringsessies op tussen de mensen die namens Bouwinvest het gedetailleerde programma van eisen moeten bewaken en het projectteam van Ter Steege. We vonden het fijn om een professionele partner te hebben die open staat voor andere meningen en alternatieven. Soms levert dat een duurdere, maar betere oplossing op. Een andere keer pakt het juist goedkoper uit. In de samenwerking met Ter Steege leidden dit soort discussies nooit tot gedoe. Integendeel, de haalbaarheid van het totaalproject was er juist bij gebaat.’

TOPS op D’RAN

Welke innovaties passen bij de klimaatverandering? En hoe zorgen we ervoor dat jongeren snel een huis kunnen vinden zonder zich tot aan de nek in de schulden te steken? Vraagstukken die de bouwwereld bezig houden, nu en in de toekomst. Deze vragen sluiten ook mooi aan bij D’RAN 2019, het festival van de democratie op 17 en 18 mei in Enschede. In twee groepen heeft onze TOPS Academie hun ideeën uitgewerkt over twee onderwerpen:

  • Circulair bouwen
  • Betaalbaar wonen voor jongeren

In twee groepjes van drie gingen de TOPS‘ers aan de slag met de twee vraagstukken. Deze vraagstukken presenteerden ze op vrijdag 17 en zaterdag 18. Jorrit en Gijs stonden samen met De Woonplaats in de Tipi-tent om het te hebben over circulair bouwen. Jocelyn, Rob, Jan-Harmen en Rosalie vertelden hun ideeën over betaalbare woningen voor jongeren en wonen in een huis dat bij jouw levensfase past. Ze gingen met het publiek in gesprek om hun ideeën verder aan te scherpen.

Leef!wel, ongekend flexibel

In Hardenberg staan de volgende serie woningen zo goed als klaar om opgeleverd te worden. De woningen zijn ontwikkeld en gerealiseerd op basis van het Leef!wel concept. Het concept is het resultaat van onze jarenlange ervaring in mensgericht bouwen.

Deskundigheid van architecten, interieurdesigners, techneuten, maar zeker die van de eindgebruikers is de basis geweest van het concept. Een solide basis, met ongekend veel flexibiliteit voor de eindgebruiker.

Niet de techniek, maar de leefstijlen (zie Leefwel-Conceptenvan onze kopers zijn het uitgangspunt van deze ontwikkeling. Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg realiseert 16 woningen in de nieuwe wijk De Cirkel (Marslanden) in Hardenberg.

Een goede woning heeft twee kwaliteiten: tevreden bewoners én een optimaal rendement. Vandaag én in de toekomst.

Meer weten over Leef!wel? Vind hier meer informatie over onze concepten, of neem contact op.

 

Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn verlengt sponsorcontract van Eline Jansen

Sinds het schaatsseizoen van 2018-2019 sponsort Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn het jonge talent Eline Jansen. De sponsoring ondersteunt Eline bij het reizen naar verschillende trainingslocaties en het aanschaffen van de schaatsmaterialen die ze nodig heeft om optimaal te presteren op de schaatsbaan.

Voor Eline stond vorig schaatsseizoen in het teken van veel trainen op verschillende locaties in Nederland. Dat wierp zijn vruchten af! De zeventienjarige schaatster sloot het schaatsseizoen van 2018-2019 namelijk met prachtige resultaten af.

Eline werd 2e op het NK allround op de 3000 meter. Ook had ze de 2e tijd te pakken bij de junioren B op de afstand 5000 meter en werd ze 3e bij de junioren B op de afstand van 3000 meter. Met een baanrecord op de 5000 meter in Deventer kon Eline het seizoen met trots afsluiten.

Seizoen 2019-2020 traint Eline vooral om haar korte schaatsafstanden te verbeteren, zodat ze beter kan allrounden. Zij wil graag de Junior Worlds Cubs halen en meedoen aan wedstrijden in een vol Thialf stadion! Ze streeft ernaar volgend schaatsseizoen goud te behalen op het NK van 3000 en 5000 meter.

Eline heeft veel baat gehad bij de sponsoring van het vorige schaatsseizoen en kon mede daardoor doorgroeien tot een ervaren schaatster. Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn heeft daarom besloten om haar ook het volgende seizoen te sponsoren.  “Wij zien dat Eline zich steeds verder ontwikkelt en dat zij hard werkt om de top te bereiken. Hierbij willen we haar natuurlijk graag helpen,” vertelt Andries Tolman, adjunct directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn.

Eline heeft de medewerkers van Ter Steege enkele maanden geleden verrast met het geven van een technische schaatsclinic. Volgend seizoen staat de medewerkers van Ter Steege weer een nieuwe schaatsverrassing te wachten.

Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen FSC-gecertificeerd!

Sinds 8 mei 2019 is Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen FSC-gecertificeerd. Met dit certificaat kunnen we onze kopers laten profiteren van financiële voordelen die hypotheekverstrekkers bieden met betrekking tot groene, duurzame bouwprojecten.

Hypotheekverstrekkers vragen hiervoor naar een zogenaamde Groenverklaring. Met deze Groenverklaring komen kopers in aanmerking voor een rentekorting op hun hypotheek. Om een Groenverklaring voor een nieuwbouwproject te krijgen, moeten de woningen voldoen aan een aantal regels:

  • De nieuwbouwwoning moet een EPC-waarde hebben van < 0,26 of < 0. Deze waarde geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager de waarde, hoe energiezuiniger de woning en hoe beter voor ons klimaat;
  • Voor de bouw van de nieuwbouwwoning moet 100% duurzaam hout worden gebruikt.

Arjan van ’t Hul, directeur: “Aan de eerste eis konden we in al onze projecten eenvoudig voldoen, duurzaam bouwen is bij ons standaard. Ook wordt in onze woningbouw altijd al gebruik gemaakt van duurzaam geproduceerd hout. Dit laatste hadden we alleen nog niet officieel gecertificeerd, waardoor onze projecten nog niet in aanmerking kwamen voor de genoemde Groenverklaring. Gelukkig was het certificeringsproces slechts een formaliteit en zijn we de audit glansrijk doorgekomen. We vragen de Groenverklaringen zo snel mogelijk aan voor onze projecten, zodat de kopers desgewenst kunnen profiteren van de rentekortingen die hypotheekverstrekkers hieraan koppelen.”

Groot onderhoud Almelo

Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg is voor St. Joseph Almelo direct na de Paasdagen gestart met het groot onderhoud aan 52 woningen in de wijk Haghoek. Ondanks de nauwe straatjes loopt het werk mooi op schema en zijn de contacten met de bewoners prima. De werkzaamheden betreffen diverse energetische verbeteringen zoals isoleren van vloeren, gevels en daken, nieuwe dakpannen en de installatie van zonnepanelen. Ook de nodige douche-, toilet- en keukenrenovaties worden netjes ingepast in de planning. Een fijne samenwerking met onze opdrachtgever en alle betrokkenen!

 

28 energiezuinige woningen in IJzendoorn

In IJzendoorn bouwde De Vree en Sliepen voor de SWB (Stichting Woningbeheer Betuwe) 9 gasloze huurwoningen, 12 multifunctionele woningen, geschikt voor jong en oud met alle voorzieningen op de begane grond, en 7 eengezinswoningen.

Deze zeer energiezuinige woningen wekken hun eigen stroom op met de zonnepanelen op het dak. Bewoners hebben hierdoor nagenoeg geen energiekosten. Zij kunnen de opbrengst van de zonnepanelen en hun eigen energieverbruik dagelijks bijhouden via een monitor in de huiskamer. Dit geeft een direct inzicht hoe de opbrengst zich verhoudt tot het verbruik.

Hof van Pampus in Stedenbouw

Het project Hof van Pampus verscheen in de laatste Stedenbouw. Een bijzonder project die aansluit bij de behoefte in de gewilde woningmarkt van de Metropoolregio Amsterdam. De 74 appartementen in Hoofddorp hebben een huur tot 950 euro. Benieuwd? Hieronder vind je het hele artikel.