Nieuwbouw 85 appartementen Park Waaijenstein Nijmegen
In de nieuwe wijk Oosterhout in Nijmegen-Noord wordt door Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen, in combinatie met zusterbedrijf De Vree en Sliepen uit Tiel, volop gewerkt aan het project Park Waaijenstein. Ter Steege Bouw Vastgoed won, samen met pensioenuitvoerder en institutioneel belegger MN, de tender voor dit project. Namens het pensioenfonds voor de Koopvaardij neemt institutioneel belegger MN 67 appartementen af als belegging voor de vrijesectorhuur. Naast de 67 huurappartementen zijn er nog 18 koopappartementen in het aangrenzende gebouw. Deze zijn al succesvol verkocht.
Park Waaijenstein ligt aan het park en dichtbij de Waal, dit zorgt voor een prachtig uitzicht. Alle voorzieningen van Oosterhout én de stad Nijmegen zijn nabij, denk hierbij aan medische voorzieningen, winkels en sportmogelijkheden. Park Waaijenstein ligt aan de van Boetzelaerstraat, vlakbij Landgoed Oosterhout, dat nog steeds in handen is van de Baron van Boetzelaer. Het complex bestaat uit 5 separate gebouwen die samen een carré vormen rondom het centrale binnenhof.
De huurappartementen variëren in grootte van 73 tot 96 m² en hebben een huurprijs vanaf € 900,- per maand inclusief één toegewezen parkeerplaats in de stallingsgarage op de begane grond. Er zijn verschillende types beschikbaar en allemaal hebben ze twee slaapkamers, een badkamer met dubbele wastafel en een bergruimte. De appartementen worden naar verwachting na de bouwvak 2021 opgeleverd. Meer info over de huurappartementen: https://hureninparkwaaijenstein.nl/
Bewegen is belangrijk. Daarom is Ter Steege in Beweging in het leven geroepen. In dit verhaal vertelt collega Christian over zijn beweging. Christian is BIM-coördinator bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn. Momenteel werkt hij vanuit huis in Zwolle. Om er even uit te zijn, pakt hij regelmatig de fiets.
Van vroeger uit is Christian een volleyballer. Maar sinds de komst van zijn twee zoontjes is hij overgestapt op fietsen: “Volleyballen kostte op een gegeven moment gewoon te veel tijd. Ik trainde een of twee keer in de week en had een dag in de week wedstrijden. Daarnaast was ik ook nog scheidsrechter, dus moest ik vaak ver weg om te fluiten. Ik merkte ook dat ik steeds meer last kreeg van blessures aan m’n rug, knieën en enkels. Toen heb ik de keuze gemaakt om te stoppen en ben ik begonnen met fietsen.”
GRENS OPZOEKEN
Via zijn vorige werkgever volgde hij een aantal mountainbike clinics. En dat beviel hem goed. Ondertussen fietst hij regelmatig marathonafstanden: “Ik hou ervan om de grens op te zoeken en de competitie aan te gaan. Daarom doe ik regelmatig mee aan sportievere toertochten zoals bijvoorbeeld de Veldslag om Norg.”
TEKENINGEN FIETSEN
Nu Christian weer grotendeels thuiswerkt, is fietsen zijn ontspanning. Na een werkdag pakt Christian graag de fiets om een stuk rond te rijden. De ene keer is het zijn stadsfiets en maakt hij een mooie ronde door Zwolle en de andere keer pakt hij de mountainbike en maakt een rondje in de regio. Christian vertelt: “Toen in de eerste helft van het jaar de scholen sloten, waren de kinderen ook thuis. Ik heb toen een aanhangfiets geleend en ben met mijn zoontje gaan fietsen in Zwolle. Via gps zocht ik allemaal routes uit en door te fietsen maakten we tekeningen van een olifant, hond, papegaai en het Ter Steege logo. Dat was voor mijn zoontje ook super leuk om te doen.
PLEZIER
Door covid zijn veel toertochten afgeblazen, maar als die activiteiten weer door mogen gaan, heeft Christian er nog een aantal op zijn lijstje staan. “Met een groepje waarmee ik veel fiets, wil ik graag de 24 uurs race in Best fietsen. De Bartje 200 in Drenthe wil ik ook graag fietsen. Dat is een marathon wedstrijd van 200 kilometer. Het belangrijkste is dat ik er plezier aan beleef, helemaal nu. De mogelijkheden zijn een stuk beperkter, maar ook zonder toertochten kun je mooie fietstochten maken.”
Slotgraven: groen wonen in het centrum van Hardenberg
De eerste bewoners van het gebied Slotgraven zijn in aantocht. En er zijn er nog meer op komst. Toch maken woningzoekenden nog altijd kans op een plek in deze bijzondere woonbuurt. “Tien van de twintig geplande parkwoningen zijn dit jaar in de verkoop gegaan”, vertelt Bastiaan Piksen van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg.
Het gebied Slotgraven ligt in de driehoek tussen de Witte de Withstraat, de Bruchterweg en de Karel Doormanlaan. Ook het perceel van het onlangs gesloopte waterschapsgebouw hoort erbij . De ontwikkelaars van Ter Steege kwamen met een plan voor een appartementencomplex met negentien appartementen, twintig luxe ‘parkwoningen’, vier twee-onder-één-kap woningen en zes rij woningen. Het is de eerste volledig gasloze wijk van Hardenberg. Met veel ruimte voor bijvoorbeeld bomen, planten, vogels, bijen en vlinders.
De bouw van het appartementencomplex De Slotwachter in de hoek van de Witte de Withstraat en de Bruchterweg ging in oktober vorig jaar van start. In mei werd het hoogste punt bereikt.
“We verwachten dat De Slotwachter eind dit jaar klaar is en dat we de kopers blij kunnen maken met het overhandigen van de sleutel. Er is op dit moment (augustus, red.) alleen nog een penthouse beschikbaar. Alle appartementen zijn verkocht.” Rondom het gebouw krijgt binnenkort ook het groene karakter van de wijk al enigszins vorm. “Daar gaan we de openbare ruimte al een beetje aankleden en leggen we de eerste paden van het park aan.”
Parkwoningen in de verkoop
In het gebied komen twintig parkwoningen. Tien daarvan zijn dit jaar in de verkoop gegaan. De twintig woningen staan getekend in vier blokken van vijf. Met ‘de ruimte van een herenhuis en het gemak van een penthouse’, verzekeren kopers zich van een bijzondere plek in het groen. Geparkeerde auto’s staan onder een leefdek, waardoor een tweede entree zich op de eerste verdieping bevindt. De woningen hebben allemaal een privéterras, dat naadloos overloopt in de rest van het park. De toekomstige bewoners zitten dus in een tuin die ze zelf niet hoeven te onderhouden. “Voor deze woningen zijn we nog op zoek naar kopers. Het is een ‘woonproduct’ dat in Hardenberg nog niet bekend is en we merken dat mensen het nog een beetje spannend vinden.”
Grote kavels
Aan de andere kant van de Karel Doormanlaan is het voormalige gebouw van het waterschap inmiddels tegen de vlakte gegaan. Daar komen nog eens tien woningen: een rij van zes woningen en vier twee-onder-één-kap woningen. De verkoop daarvan ging in april van start. Halverwege augustus hadden acht van de tien huizen een toekomstige eigenaar. Opvallend aan met name de ‘tweekappers’ is de omvang van het perceel. “Het zijn kavels van 500 vierkante meter. Flinke joekels dus. Zo groot vind je ze niet meer zo dichtbij het centrum van een stad.” De huizen kunnen er binnen afzienbare tijd al staan. “Zoals het er nu naar uitziet kunnen we rond de jaarwisseling starten met de bouw en ronden we na de zomer van 2021 af.”
‘Mooie mix van jong en oud’
Albert Jan Veldhuizen (62) en zijn vrouw behoren tot de laatsten die een plekje in de Slotwachter wisten te bemachtigen. De twee wonen nu in Emmen en zijn maar wat blij met hun aanstaande verhuizing naar Hardenberg. “We waren op zoek naar een appartement dat betaalbaar is, dichtbij het centrum en de voorzieningen ligt en binnen afzienbare tijd beschikbaar zou zijn. We hoorden van dit project en zijn vervolgens een paar keer in Hardenberg wezen kijken.
‘Hier kunnen we prima vertoeven’, zei ik tegen mijn vrouw.” Behalve de parkachtige omgeving, spreekt ook de locatie het stel erg aan. “Hier stap je je appartement uit en binnen een paar honderd meter heb je alle voorzieningen bij de hand.” Ook is Veldhuizen blij dat hij in zijn buurt straks mensen van verschillende leeftijden tegenkomt. “Natuurlijk zijn we zelf ook al een beetje grijs. Maar met name in de laagbouw in de wijk Slotgraven mag je verwachten dat er ook jongere mensen komen te wonen. Die mix van jong en oud vinden we mooi.”
Een tweede leven voor ons bouwafval
Op elke bouwplaats vind je afval. Het afval scheiden we in verschillende containers en wordt opgehaald als de containers vol zijn of als de bouw is afgerond. Ten Brinke is een van de bedrijven die zorgen voor het ophalen en recyclen van ons bouwafval. Henk ten Brinke, directeur bij Ten Brinke en verantwoordelijk voor het recyclen, vertelt meer over het proces.
Ten Brinke is een echt familiebedrijf en viert dit jaar hun 75-jarig jubileum. Ooit begonnen als transportbedrijf voor zand en grind, doet het bedrijf nu veel meer dan dat. In de loop der jaren kwam er grondwerk bij en met het sluiten van de afvalstortplaatsen in de jaren tachtig openden zij hun eigen afval-sorteerplaats.
En op die sorteerplaats gaan we wat dieper in; want wat gebeurt er met het afval? Krijgt ons bouwafval een tweede leven?
HET PROCES
Ten Brinke haalt de containers op van de bouwplaats en brengt het afval naar hun sorteercentrum in Rijssen. Daar worden de containers gewogen en wordt er gecheckt of gescheiden afval schoon is; dus of de bak met hout alleen hout bevat en geen plastic. Is de bak schoon genoeg? Dan wordt het afval op de stapel met het materiaal gestort.
Het bouwafval wordt op een hoop gegooid in de hal. Daar haalt een graafmachine de grote stukken eruit en legt de stukken op stapels; hout bij hout, gips bij gips en plastic bij plastic. Als alle grote stukken eruit zijn, kan het nog niet gescheiden afval op de sorteerlijn. Door verschillende technieken scheidt de sorteerlijnen materialen van elkaar. Op die manier is het kleinere puinafval ook te sorteren.
HOOPJES AFVAL
Op de sorteerplaats vind je verschillende bulten met materialen. Met die materialen gebeuren drie dingen:
De materialen worden gerecycled en krijgen een tweede leven.
De materialen worden nuttig toegepast. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor het opwekken van energie.
De materialen zijn niet te recyclen en kunnen niet nuttig toegepast worden.
Recyclen
Veel van de materialen zijn te recyclen. Denk bijvoorbeeld aan bakstenen en andere steensoorten. Het afval wordt verpulverd en vervolgens gebruikt als grondlaag voor asfalt. Ook hout kan goed gerecycled worden. Door het klein te maken, kunnen er nieuwe spaanplaten mee gemaakt worden. En die koop je vervolgens gewoon weer bij bijvoorbeeld de GAMMA.
Ook metaal en papier kan heel goed gerecycled worden. De materialen gaan terug naar de fabriek en daar maken ze er nieuwe producten van.
Nuttige toepassing
Hout dat niet gebruikt wordt voor bijvoorbeeld spaanplaten, wordt tot zaagsel gemaakt en helpt energie opwekken door het te verbranden. Ook gips wordt nuttig toegepast. Gips is een natuurproduct en is dus niet vervuilend. Henk vertelt: “Het gips dat hier binnen komt, wordt gebruikt als opvulling in grotten die gebruikt zijn voor de zoutwinning in Duitsland. Hiermee wordt voorkomen dat de aarde verzakt en verklein je de kans op aardbevingen.”
Geen tweede leven
Uiteindelijk zijn er maar twee soorten materialen die niet te recyclen zijn of een nuttige toepassing krijgen: dak afval en asbest. Daarom worden deze stromen gestort.
DE TOEKOMST
Waar het in de toekomst heen gaat binnen de recycle-wereld? Henk vertelt: “We spelen in op wat de bouwwereld gebruikt aan materialen. We denken nu bijvoorbeeld al na over hoe wij zonnepanelen goed kunnen verwerken. Daar zijn zeker nog heel veel uitdagingen, omdat een zonnepaneel een heel complex product is.”
Daar ligt voor Ten Brinke ook de grootste uitdaging. Hoe meer materialen er in een product zitten, hoe moeilijker het te recyclen is. Zonnepanelen zijn daar een goed voorbeeld van. Daarom start Ten Brinke het denkproces over de verwerking van zonnepanelen nu al op: “Over een jaar of 15 verwachten we de eerste zonnepanelen. We willen tegen die tijd ons proces op orde hebben om de panelen goed te kunnen recyclen.”
En over wat wij als bouwbedrijf beter kunnen doen? Daar zegt Henk het volgende op: “Scheiden. Vaak zijn er nu drie bakken op de bouwplaats, en dat is voldoende. Het is echter wel belangrijk dat in die drie containers de juiste materialen zitten. Nu zien we nog heel vaak dat in een container met bouwafval heel veel hout zit. Dit kost veel tijd om te scheiden en dus geld. Als al het hout bij het houtafval zit, scheelt dat ons een heleboel werk.”
AFVAL REDUCEREN
Binnen Ter Steege staan de maanden oktober, november en december in het teken van afval reduceren. Het herbruiken van materiaal, afval scheiden en zuinig omgaan met onze spullen staan al hoog op onze agenda. Door er deze maanden extra aandacht aan te schenken, willen we hier nog beter in worden. Onze medewerkers kunnen hun ideeën via onze ideeënbus insturen en ons Activatie Team (het team dat innovaties aanjaagt binnen Ter Steege) kiest de beste ideeën hieruit en kijkt hoe ze toe te passen zijn.
Even voorstellen – vier nieuwe medewerkers bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen
Van links naar rechts: Maarten, Geert, Adriaan en Thomas
Na de bouwvak zijn vier nieuwe medewerkers gestart bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. Alle vier medewerkers hebben net hun opleiding afgerond en zijn begonnen met hun eerste baan bij Ter Steege. Adriaan en Thomas werken op kantoor, en Maarten en Geert zijn te vinden op de bouwplaats. Hieronder stellen we ze aan je voor!
Thomas, medewerker Service & Onderhoud, 21 jaar
Thomas is, net als de andere drie, geen onbekende van Ter Steege. Hij kwam in contact met Ter Steege tijdens een stage-partnerdag van Saxion. Van september 2018 tot en met januari 2019 liep hij stage bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen en bleef vervolgens elke woensdag werken bij Ter Steege. Rond de bouwvak studeerde Thomas af.
Sinds de bouwvak is hij fulltime in dienst als medewerker Service & Onderhoud. Hij houdt zich bezig met werkvoorbereiding, tekenwerk, offertes opvragen en blijft in contact met uitvoerders en bouwpartners. Momenteel is hij bezig met een renovatieproject in Schalkhaar en Hellendoorn. Wat hij leuk vindt aan werken bij Ter Steege? Zijn antwoord: “De sfeer onderling is hier goed. Ik had direct een goede klik met alle collega’s. Je hoort er echt bij.”
Geert, assistent uitvoerder, 21 jaar
Geert is half juni afgestudeerd van de opleiding Bouwkunde op Windesheim. Zijn eindonderzoek over het verbeteren van logistieke processen voor binnenstedelijke nieuwbouwprocessen deed hij bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. Direct na zijn afstuderen is hij aan de slag gegaan als assistent-uitvoerder. Momenteel werkt hij in Hellendoorn. Op de bouw ondersteunt hij de uitvoerder, houdt hij de planning bij en werkt hij als timmerman wanneer nodig.
Voordat hij aan zijn eindonderzoek begon, liep hij in zijn derde jaar stage bij Ter Steege. De mentaliteit sprak hem toen al aan. “Bij Ter Steege staat iedereen naast elkaar, niet boven elkaar. Je moet het met elkaar doen.”
Adriaan, calculatie, 21 jaar
Adriaan werkt als calculator. Over een tijdje gaat hij werkvoorbereiding doen. Hij doet nu veel werk voor het ROC in Rijssen, die binnenkort verbouwd wordt. Hij bepaalt de kosten, trekt details uit de tekening en vraagt offertes op. Adriaan startte net na de zomervakantie. Zijn diploma Bouwkunde had hij net voor de vakantie in zijn zak.
Van september 2019 tot en met januari 2020 liep hij stage bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen in de uitvoering bij de school Mariendael. Hij kende Ter Steege van de bedrijvendagen op Windesheim. Toen hij bijna klaar was met zijn opleiding heeft hij contact gezocht met Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. Hij wilde graag aan de slag bij Ter Steege vanwege de sfeer en zijn werkzaamheden. “Ik vind het fijn om aan het werk te zijn en nieuwe dingen te leren.”
Maarten, timmerman, 20 jaar
Maarten liep vanaf november stage bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. In juni rondde hij zijn opleiding Middenkader Bouwfunctionaris 4 af. “Vrijdag was mijn stage afgelopen en maandag ging ik aan de slag als timmerman.”
Momenteel werkt hij op een renovatieproject in Kampen. Het project loopt op zijn einde. Hierna gaat hij iets dichterbij huis aan de slag; hij werkt dan op Indië in Almelo aan de bouw van De Entree. Hoe hij bij Ter Steege terecht kwam? Maarten vertelt: “Ik wilde zelf graag bij Ter Steege werken, dus toen Arjan van ’t Hul mij vroeg om bij Ter Steege stage te komen lopen, zag ik dat wel zitten. De sfeer en mentaliteit spreken mij hier aan. Iedereen doet gewoon normaal tegen elkaar, en dat is fijn!”
We wensen de vier nieuwe medewerkers heel veel succes!
Afronding project Jan Bothhof voor De Goede Woning
Een paar weken geleden leverde Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen 15 woningen op de oude Willem Alexanderschool-locatie op aan opdrachtgever De Goede Woning. Het project met de naam Jan Bothhof bestaat uit vijf eengezinswoningen en 10 Bebo (beneden/boven woningen).
Deze opdracht is door selectie gekregen. Het schetsontwerp lag al klaar en is verder ontwikkeld en uitgewerkt. We maakten de bouwaanvraagstukken klaar en werkten de werktekeningen uit. De bouw startte in de week van 10 februari. Eind september ontving opdrachtgever De Goede Woning de sleutels van de woningen.
De woningen zijn NOM (Nul op de Meter). Zonnepanelen zorgen voor stroom voor het verwarmen van de woning en het dagelijks gebruik. De woningen worden verwarmd met bodemwarmte. In totaal zijn er 30 bronnen gemaakt tot een diepte van ongeveer 90 meter.
Wethouder Bart Jaspers Faijer van Gemeente Ommen en directeur Peter Vollenbroek van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. Foto gemaakt door Gerrit Brökelman.
Na zeven jaar bouwen door Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg is voor de laatste keer een hoogste punt bereikt in de nieuwbouwwijk Haven West in Ommen.
Dat gebeurde bij het appartementencomplex “Kop van West” op de hoek van de Schurinkstraat en de Strangeweg.
Met de toekomstige oplevering van het complex wordt niet alleen dat gebouw afgerond, maar ook de gehele wijk met in totaal 99 woningen.
Een feestelijk moment voor dit heugelijke feit zit er in deze tijd niet in. Wel kwam wethouder Bart Jaspers Faijer afgelopen vrijdag een bezoek brengen bij het complex.
Gisteren tekende Hans ter Steege voor het IKBINDRschap van het Twents Fonds voor Vakmanschap. Met IKBINDR biedt het Twents Fonds voor Vakmanschap scholingsmogelijkheden tot en met MBO niveau 4. Volgt een van de werknemers van Ter Steege Bouw Vastgoed een opleiding bij IKBINDR? Dan betaalt Ter Steege 50% van de kosten. Zo investeren we met het Twents Fonds voor Vakmanschap in een leven lang ontwikkelen en dragen we bij aan een positieve leercultuur. Op deze manier vullen we samen de tekorten op de arbeidsmarkt in Twente aan en kunnen werknemers zich blijven scholen in hun vakgebied.
Deze website gebruikt functionele en analytische cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden.
Cookies accepteren
U kunt hier klikken voor meer informatie