Focus op duurzaamheid – Schulte Energie & Techniek

Bij renovatieprojecten werkt Ter Steege Bouw Vastgoed met verschillende partners samen: voor bijvoorbeeld elektra, stucwerk en schilderwerk. Een van die partners is Schulte Energie & Techniek uit Denekamp. Een koploper op het gebied van duurzame installaties en zonnepanelen. We werkten met hen samen voor onze Ter Plekke woningen en verschillende renovaties. Wim Schulte, mede-eigenaar, vertelt over hun drive en waarom duurzaamheid leuk is.

Oog op ontwikkeling en techniek

Het bedrijf in Denekamp bestaat ondertussen 21 jaar en bestaat uit een installatietak en een zonnepanelentak. Wims zoon Tim stuurt de zonnepanelentak aan, terwijl Wim zich bezighoudt met acquisitie en installaties. Het bedrijf heeft ruim 40 man personeel en richt zich vooral op duurzame innovaties.

Samenwerking

Schulte en Ter Steege werken regelmatig samen om woningen te verduurzamen. Zo was Schulte betrokken bij het project Ter Plekke in Denekamp van Ter Steege voor opdrachtgever Mijande Wonen. Ter Plekke draait om efficiënt bouwen. In Denekamp werden er in twee maanden tijd 4 nieuwe woningen op de oude plek gebouwd. Een uniek project voor Ter Steege met goede afloop. De bouw werd binnen de beoogde planning afgerond. Ook voor Schulte was Ter Plekke een uniek project: “In zo’n korte tijd alles realiseren, was nieuw voor ons, net als de werkwijze. We hebben alle installaties verzorgd: elektra, loodgieterswerk en het sanitair, en ook de warmtepomp en WTW in combinatie met vloerverwarming (lage temperatuur verwarming). We waren vanaf het begin betrokken bij het project en dat zorgde ook voor een goede en duidelijke planning. Het mooie was dat aan het einde van het project Mijande Wonen tevreden was. En daar doe je het voor.”

Ook het renoveren van woningen doen Schulte en Ter Steege al jaren samen. Voor Schulte is het belangrijk om een plek aan tafel te hebben tijdens de voorbereiding: “Daar zit ook onze kracht. Wij zijn er niet op gebouwd om 100 woningen tegelijkertijd te verduurzamen, maar wij leveren juist toegevoegde waarde bij kleinschalige projecten met focus op duurzaamheid. Wij denken anders en kijken naar de beste oplossing. Werken vanuit een bouwteam past heel goed bij ons.”

Inspireren en beïnvloeden

In 2009 kwam Wims zoon Tim in het bedrijf. Tim richtte zich op zonnepanelen. Deze tak heeft nu meer dan 20 man in dienst. “Met ruim 10 jaar ervaring op het gebied van zonnepanelen en onze ervaring op het gebied zijn wij een totaalaanbieder. We leggen vaak installaties aan in combinatie met zonnepanelen en kunnen op die manier onze expertise bij onze opdrachtgever goed inzetten. Met het bedrijf kijken wij altijd naar de toekomst en proberen vroegtijdig nieuwe ontwikkelingen te ontdekken en uit te voeren. Zo zijn we de laatste tijd bezig met laadpunten, ontwikkelen we ons steeds verder op het gebied van slimme domotica in woningen en testen we verschillende verduurzamingsmogelijkheden uit met woningcorporatie Domein.”

Met alle ontwikkelingen hoopt Schulte een steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld. Niet alleen omdat dat beter is, maar ook omdat je op die manier blijft innoveren: “Duurzaamheid is gewoon leuk. De technische materie is interessant, maar het is ook een uitdaging om dat over te brengen bij opdrachtgevers en vervolgens mooie projecten te realiseren. Wij willen anderen inspireren en beïnvloeden.”

Voorbereid op de toekomst

In de installatiebranche wordt de verduurzaming doorgezet. Wim vertelt: “De technieken zullen versneld wijzigen en er komen steeds meer mogelijkheden. De woningen die we nu nog niet goed kunnen verduurzamen, kunnen we met een paar jaar ook goed verduurzamen. En verder groeit de vraag naar zonnepanelen. Ook de manier waarop we de panelen gebruiken verandert. We volgen de ontwikkeling in de branche en kijken naar andere panelen, onderhoud en opslag van energie. Energiemanagementsystemen staan nu nog in de kinderschoenen in Nederland, maar dat gaat zeker veranderen de komende jaren. ”

Wim verwacht ook vaker in bouwteams te gaan werken, want de installatietechniek wordt steeds complexer. Dat hun bedrijf daar goed op ingericht is, is prettig: “Ons bedrijf is goed voorbereid op de toekomst. En we blijven focussen op alle ontwikkelingen om voorop te blijven lopen. Ondertussen bouw ik langzaamaan af en zal mijn zoon Tim het bedrijf overnemen. Dan kan ik genieten van al het moois om mij heen.”

Over Wim

Wim kocht in 1999 zijn bedrijf van de vorige eigenaar. Hij wilde graag iets voor zichzelf beginnen. Zijn verleden lag niet in de installatietechniek. Oog op ontwikkeling en techniek heeft hij echter altijd gehad. Wim volgde de HTS en werkte als engineer bij Thalis, vervolgde zijn carrière als Hoofd ontwikkeling bij Roberine Gazonmaaiers en werkte toen nog 5 jaar als bedrijfsleider bij Bakker Verenfabriek .

“Ik ben altijd bezig geweest met techniek en ontwikkeling, daar lag en ligt mijn interesse. Maar ik wilde ook graag wat voor mijzelf beginnen. Toen kwam Installatiebedrijf Schasfoort in Denekamp te koop. Iedereen verklaarde me voor gek, maar ik trok de stoute schoenen aan en nam het installatiebedrijf over.” De eerste vijf jaar werkte het bedrijf vanuit het oude kantoor. In 2004 bouwde Wim aan hun nieuwe kantoor. Gasloos. Wim vertelt: “Ik kijk altijd naar de horizon en vond dat wij als bedrijf wat moesten doen aan Duurzaamheid. En dat begint bij jezelf. ”

Relevante verhalen over renovatie en onderhoud van corporatiewoningen automatisch per e-mail ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De 24-uursservice: over storingen, stormschade en steenmarters

Timmerman/voorman Matthijs Kruizinga (links) en Service Coördinator Bas Brandwagt (rechts) op kantoor van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg

Een lekkage, een deur die niet meer open kan of een kapotte CV-ketel? De bewoners van corporatie Vechtdal Wonen kunnen altijd bellen met de 24-uursservice van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg.

Het Team

De 24-uursservicedienst bestaat uit negen personen, van wie er zeven op de buitendienst werken. De twee anderen werken op kantoor. De service is een aanvulling op het dagelijks onderhoud dat Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg uitvoert voor woningstichting Vechtdal Wonen. Het laatste jaar is dit team 550 tot 600 keer buiten kantooruren in actie gekomen.

De werkzaamheden betreffen grotendeels lekkages, stroomstoringen en buitensluitingen, maar kunnen ook gaan over ongedierte, brand of brandmeldingen, stormschade en heel af en toe kleuters die opgesloten zitten op het toilet of in de badkamer.

De meeste telefoontjes komen via huurders van Vechtdal Wonen, maar het team doet ook werk voor Gemeente Coevorden, verschillende bedrijven en zorginstanties in de regio en kopers van nieuwbouwwoningen van Ter Steege. In de vakantieperiodes is de 24-uursservice het aanspreekpunt voor urgente inkomende telefoontjes.

Bas en Matthijs

Bas Brandwagt en Matthijs Kruizinga zijn onderdeel van de 24-uursdienst. Bas Brandwagt is coördinator Service & Onderhoud bij Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. Zijn dag begint steevast met een bak koffie en werkoverleg. In dit overleg worden bijzonderheden van de nacht besproken en nieuwe werkzaamheden uitgezet. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het maken van planningen en staat hij in contact met Vechtdal Wonen, bouwpartners en andere corporaties voor mutatieonderhoud en overige service gerelateerde werkzaamheden.

Matthijs Kruizinga is timmerman/voorman. Overdag werkt hij vooral in woningen die klaar gemaakt worden voor nieuwe huurders. Die werkzaamheden gaan van een kapotte deur tot een complete binnenrenovaties waarbij douche, toilet en keuken worden aangepakt. Eens in de 6 á 7 weken draait Matthijs van vrijdag tot vrijdag de 24-uursservice. Hij is dan het eerste aanspreekpunt voor de huurders van Vechtdal Wonen.

Service

Vechtdal Wonen heeft ongeveer 7.900 woningen in het Vechtdal, een groot werkveld. De woningen liggen van Raalte tot Zwolle, van Dedemsvaart tot Gramsbergen en van Hardenberg tot Sibculo. Daarnaast heeft Vechtdal Wonen nog 2.200 studentenwoningen op de Campus in Enschede. Huurders pakken dus regelmatig de telefoon om gebreken en defecten te melden. Is dat na 15:00 uur ’s middags of in het weekend? Dan krijgen ze een van de mannen van de 24 uurs service aan de telefoon.

Binnen een halfuur

De 24-uursservice start dagelijks om 15:00 uur en op vrijdag om 12:00 uur. De dienst loopt door tot 9:00 uur. Tussen 9:00 en 15:00 uur neemt Vechtdal Wonen de telefoon aan en neemt als dat nodig is contact op met Bas. De medewerkers die dienst hebben, zijn dus 18 uur per dag bereikbaar voor de huurders. Na urgente telefoontjes zijn de mannen vaak binnen een halfuur ter plaatse.

Voor de bewoners een uitkomst: “Omdat we zo snel ter plekke kunnen zijn, zijn de problemen van de huurders vaak snel opgelost. Fijn voor de huurders, maar ook voor Vechtdal Wonen is dat prettig. Zij hebben er ook baat bij dat de bewoners tevreden zijn en de woningen intact blijven. Met de 24-uursservice hoeft Vechtdal Wonen er niet tussen te zitten. Wij kunnen de corporatie dus echt ontzorgen op deze manier,” vertelt Bas.

Uit bed gebeld

Matthijs wordt tijdens zijn dienst regelmatig gebeld: “De ene dag word ik drie keer gebeld, de andere keer maar één keer. Ook nachtelijke telefoontjes horen erbij. Soms krijg ik om 0:30 uur telefoon en ben ik om 3:30 uur pas weer thuis. Dat zijn wel korte nachtjes, maar dat hoort erbij en maakt het werk ook leuk.”

De telefoontjes zijn grotendeels van huurders. Maar ook de politie belt wel eens. “Soms moeten ze ergens naar binnen en moeten wij de deur open maken. Je maakt wel wat mee op die manier. Een collega werd laatst gebeld omdat een bewoner geluid hoorde vanuit haar kruipruimte. Dat bleek een steenmarter te zijn. We konden het beestje niet weghalen, maar konden wel helpen om hem te laten ontsnappen. Het mooie aan dit werk is dat de mensen je echt dankbaar zijn. Want als je midden in de nacht belt, is er vaak wel een serieus probleem,” legt Matthijs uit.

Matthijs vervolgt: “Mijn werk is heel afwisselend. De ene keer bellen bewoners omdat ze een lekkage hebben en de volgende keer is er stormschade. Ik neem de telefoon aan, luister naar het probleem en ga er vervolgens zelf heen of ik neem contact op met een van onze bouwpartners, bijvoorbeeld de loodgieter. Als ik het probleem heb opgelost en in de auto terug naar huis rij, maakt het echt niet meer uit dat ik een gebroken nacht heb. Als je de bewoners opgelucht achterlaat met een glimlach op hun gezicht, is het al goed.”

Relevante verhalen over renovatie en onderhoud van corporatiewoningen automatisch per e-mail ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Van verouderde serviceflat naar duurzaam woongebouw

Peter van Essen op de bouwplaats van De Batouwe in Tiel

‘Samen zoeken we binnen het budget steeds naar slimme oplossingen,’ vertelt Peter van Essen, projectmanager bij Thius. In Tiel transformeert zijn woningcorporatie met De Vree en Sliepen, onderdeel van Ter Steege, de voormalige serviceflat De Batouwe tot een energiezuinig en duurzaam woongebouw met straks 121 sociale-huurappartementen.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig verrezen op tal van plekken zogeheten serviceflats. Ze vormden een alternatief voor de bejaardenhuizen uit die tijd. Senioren beschikten er over zelfstandige woonruimte in combinatie met gemeenschappelijke voorzieningen waaronder een recreatieruimte. De Batouwe aan de Wadenoijenlaan in Tiel was zo’n serviceflat, met oorspronkelijk 134 appartementen.

Luchtdichtheid

Na de make-over biedt De Batouwe vanaf medio 2021 woonruimte voor een diverse doelgroep van sociale huurders. Het woongebouw telt dan 107 tweekamerappartementen en 14 vierkamerappartementen. Bij de aanbesteding ging het volgens Peter van Essen niet alleen om een nieuw eigentijds uiterlijk, maar vooral om een hoogwaardige thermische schil. ‘Na de renovatie moet De Batouwe hoog scoren op luchtdichtheid en isolatie, met minimaal het energielabel A.’

Budgettering

Als één van vier inschrijvers won De Vree en Sliepen de aanbesteding. ‘Thius en haar voorloper werkt al heel lang met hen samen bij nieuwbouwprojecten,’ licht Peter van Essen toe. ‘Het betekent dat je bij zo’n selectie juist extra kritisch moet zijn, om de schijn van bevoordeling te vermijden. We hebben inschrijvers beoordeeld op gunningscriteria als planning en organisatie, presentatie en toelichting en natuurlijk op budgettering. De Vree en Sliepen haalde hierbij de hoogste totaalscore. Ze waren bovendien de enige die bij de uitwerking van het programma van eisen binnen het beschikbare budget konden blijven.’

Warmte-isolatie

Heb je het gebouw in de vingers? Om die vraag draait het volgens Peter van Essen bij dit soort renovatieprojecten. ‘De Vree en Sliepen heeft ons verrast door steeds binnen de planning en het budget nieuwe, slimme oplossingen aan te dragen. Dankzij innovatieve gevelelementen die passen op de bestaande gevel halen we een luchtdichtheidsnorm op het niveau van nieuwbouw. Dat is belangrijk, want hoe minder wind er doorheen waait hoe warmer het ’s winters blijft. Ja, op dit onderdeel is een mooi stukje teamwerk geleverd.’

Kwaliteitsniveau

In een relatief oud gebouw als De Batouwe loop je regelmatig tegen onverwachte dingen aan. ‘Een constructieve dialoog van de hoofdaannemer met de onderaannemers is daarom onmisbaar. De Vree en Sliepen pakt dat goed op. Een voorbeeld. Het budget voorzag in het demonteren en overschilderen van de balkonhekken. In het bouwteamoverleg zeiden we tegen elkaar: misschien kunnen we door stralen en coaten het kwaliteitsniveau verder verhogen. Op zo’n moment ben je blij met een bouwpartner die dat binnen het bestaande budget kan regelen.’

Eerlijk is eerlijk, niet alles kan altijd binnen de afgesproken begroting. Zo zat zonwering niet in de oorspronkelijke aanvraag. ‘We wilden per se een uniforme zonwering voor het gehele gebouw, dat op het zuiden en het westen ligt. Het gekozen systeem werkt straks zowel met sensoren als met individuele sturing.’

Lage energiekosten

Het tweede leven van De Batouwe staat natuurlijk ook in het teken van energiezuinigheid. Optimale isolatie in combinatie met lagetemperatuurverwarming in het hele gebouw zorgen voor meer leefcomfort, een stabiele binnentemperatuur en lage stookkosten. Daarvoor ligt het dak vol met PV-panelen, terwijl de technische ruimte nog maar een kwart van de oorspronkelijke oppervlakte beslaat. ‘Nee,’ besluit Peter van Essen, ‘het gebouw is niet gasloos, maar wel uitstekend voorbereid op klimaatneutrale toekomst.’

Relevante verhalen over renovatie en onderhoud van corporatiewoningen automatisch per e-mail ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

TOPS Kickstarter bij Ter Steege – Amke van Welie

Amke van Welie startte in  juli met haar baan bij De Vree en Sliepen en stapte tegelijkertijd het de TOPS Academie in als TOPS Kickstarter. Welke functie doet ze? En hoe ziet haar traject eruit? We interviewden haar over haar baan en TOPS Kickstart.

Hoi Amke, wil je je zelf even voorstellen?  

Ik ben Amke, 22 jaar en ik woon in Beneden-Leeuwen. Naast mijn werk volleybal ik graag, loop ik regelmatig hard en doe ik andere actieve dingen. In het weekend spreek ik vaak af met m’n vriendinnen.  

Wat is jouw functie bij De Vree en Sliepen?  

Ik heb een combinatiefunctie als werkvoorbereider en huurdersbegeleider, dus ik werk vooral op renovatieprojecten. Ik bestel materialen en stel contracten op voor bouwpartners en daarnaast ben ik het aanspreekpunt voor de huurders van onze projecten en begeleidt hen door de renovatie heen. Met vragen kunnen ze dus altijd bij mij terecht.  

Wilde je altijd al de kant van uitvoering op?  

Nee, eigenlijk niet. Ik heb Bouwkunde gestudeerd op Avans Hogeschool in Den Bosch. Ik koos voor die opleiding omdat ik graag iets met architectuur wilde doen. In het eerste jaar moesten we een stage lopen op de bouwplaats, zodat we ook begrepen hoe het er daar aan toe gaat. Die stage liep ik toen bij De Vree en Sliepen. Ik werkte mee op een renovatieproject en mocht met de uitvoerder mee om warme opnames te doen. Ik vond werken op de bouwplaats zo leuk, dat ik geswitcht ben van architectuur naar uitvoering.  

En hoe ben je vervolgens bij De Vree en Sliepen terecht gekomen?  

Ik heb bij De Vree en Sliepen ook mijn afstudeeropdracht gedaan. En toen ik mijn onderzoek afgerond had, vroegen ze me of ik wilde blijven. Dat leek me heel leuk, dus zei ik ja. In  juli kon ik aan de slag als werkvoorbereider/huurdersbegeleider.  

Wat spreekt je aan binnen je functie?  

De combinatie tussen de techniek en de mensen. De opdrachtgever heeft een bepaalde wens voor de woningen, maar voor de bewoners is dit vaak een grote ingreep. Ik vind het een uitdaging om te zorgen dat beide partijen tevreden zijn. Voorbeeld hiervan is dat bij een project de woningen een nieuw dak moesten krijgen. Voor de bewoners is dit een flinke ingreep, want de hele zolder moet leeg. Om de bewoners zo goed mogelijk te begeleiden, heb ik daarom een bewonersavond georganiseerd en daar een presentatie met uitleg over onze plannen gegeven. De bewoners waren goed op de hoogte en konden zich voorbereiden, en tijdens de bouw hebben we geen klachten gehoord. De opdrachtgever was ook erg tevreden. Dat is natuurlijk top!  

Je bent ook TOPS Kickstarter. Wat houdt dat in?  

Als TOPS Kickstarter werk je fulltime, maar je investeert daarnaast extra in je eigen ontwikkeling. Samen met een coach kijk ik naar kwaliteiten waar ik goed in ben en waar ik me nog in kan ontwikkelen. Die pakken we samen op. Verder zijn er ook mogelijkheden om studies en cursussen te volgen, zodat je carrière een kickstart krijgt. Ik wil misschien nog een opleiding Woonconsulent volgen. Deze opleiding is heel specifiek voor goede omgang en communicatie met huurders. Die opleiding lijkt me heel interessant om te doen. 

Waarom heb je voor TOPS gekozen?  

Teunis van Voorthuizen, hoofd productie bij De Vree en Sliepen, stelde voor om dat naast mijn functie te doen. Ik zag en zie dat als een mooie kans om mezelf te ontwikkelen, en die greep ik graag aan. Ik merk nu al dat ik snel dingen bij leer, deels omdat ik aan het werk ben, maar ook omdat ik meer aandacht voor mijn persoonlijke ontwikkeling heb. Het is leuk om te zien dat ik nu steeds meer weet en ook steeds zekerder in mijn schoenen sta.  

Hoe heeft jouw traject er tot nu toe uitgezien?  

Ik heb een ontwikkelplan geschreven en heb nu drie keer een sessie voor mijn persoonlijke ontwikkeling gehad met een persoonlijke coach. Die sessies zijn heel leerzaam. Ik krijg bijvoorbeeld handvatten om met ontwikkelpunten aan de slag te gaan. We hebben een stappenplan voor moeilijke gesprekken met huurders gemaakt, iets wat ik normaal op gevoel doe. Met het stappenplan bereik ik eerder mijn doel en zorg ik dat de bewoners snappen waar we heen willen. 

Wat zijn je ambities?  

Ik wil die combinatie tussen techniek en huurdersbegeleiding nog beter benutten. Ik wil graag verder groeien en meer kennis opdoen. Zo zorg ik voor het beste eindresultaat voor de opdrachtgever en de bewoners. 

Berry Hendrikse 12,5 jaar bij Ter Steege

Op 19 november 2020 is het 12,5 jaar geleden dat Berry Hendrikse in dienst kwam bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. Berry is inmiddels een ervaren timmerman die een lange periode op ons nieuwbouwproject in Hoofddorp gewerkt heeft. Dit betekende ook dat hij hier ‘in kost’ moest. Momenteel is Berry werkzaam op de bouw van de 53 appartementen Spoortheater in Nijverdal.

We feliciteren Berry van harte met dit jubileum en bedanken hem voor zijn inzet en collegialiteit.

De aanjagers van innovatie binnen Ter Steege

Binnen Ter Steege Bouw Vastgoed zijn we de laatste paar maanden van 2020 bezig met het thema afval reduceren. De ideeën van onze medewerkers zijn hierbij leidend – we zoeken namelijk naar verbeteringen. Onze medewerkers kunnen via een ideeënbus hun ideeën insturen. Die ideeën komen binnen bij ons Activatie Team. De aanjagers van innovatie binnen Ter Steege. In dit interview met de leden van het AT vertellen we meer over het AT. Wie zijn ze? En wat doen ze? 

WAAROM BESTAAT HET AT? 

Het AT is opgericht om op zoek te gaan naar nieuwe activiteiten op basis van het ondernemingsplan van Ter Steege Bouw Vastgoed. Nieuwe activiteiten en innovaties worden vanuit het AT geregisseerd en ondersteund. Daarnaast verbindt het AT verschillende expertises met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de Expertise Marketing en Expertise MVO of HRM.​​​​​​​​​​​​​​ In deze expertises wordt nagedacht over een bepaald onderwerp en worden acties uitgezet door medewerkers van verschillende werkmaatschappijen.

DE TAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN VAN HET AT

Het takenpakket van het AT bestaat onder andere uit het nieuwe ontwikkelingen ontdekken en deze op de juiste manier uitvoeren. Johan Riezebos vertelt: “Het AT houdt de werkmaatschappijen van Ter Steege scherp. Het zorgt ervoor dat nieuwe ontwikkelingen breed verspreid worden en initieert en stimuleert innovaties. Dat betekent niet alles zelf doen en elders droppen, maar juist ook binnen de bedrijven op laten pakken. Bovendien houdt het AT de ontwikkelingen in de maatschappij en de markt in de gaten, zodat daar tijdig op ingespeeld kan worden.”

MET WELKE ONDERWEPREN HOUDT HET AT ZICH BEZIG? 

Het Activaite Team houdt zich met veel onderwerpen bezig. Walter legt uit wat tijdens een vergadering aan bod komt: “Het AT houdt zich bezig met alles wat er speelt om de Ter Steege organisatie beter te maken. Dit kunnen o.a. innovaties zijn, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaam bouwen en BIM. Maar ook projecten zoals ons kopersportaal en woningconfiguratie beginnen bij het AT. We beslissen dan bijvoorbeeld samen over het toekennen van innovatiebudget binnen de organisatie. Maar ook alle expertiseteams en werkgroepen komen ter sprake. Het AT kan de olie in de machine zijn, maar bewaakt ook de doelen en prestaties of kan in positieve zin ook de aanjager zijn.”​​​​​

WAAROM ZIJN IDEEËN VAN MEDEWERKERS BELANGRIJK?

Ideeën van medewerkers en innovaties vanaf de werkvloer zijn belangrijk. Met de komst van het nieuwe intranet hebben we ook een ideeënbus. Die staat open voor alle ideeën van medewerkers. Peter en Arjan leggen uit waarom ideeën van medewerkers zo belangrijk zijn: “We zijn een platte organisatie, waarbij het belangrijk is dat we vanuit de hele organisatie ideeën krijgen. Iedereen heeft namelijk zijn of haar eigen expertise en kennis, of dat nu op bouw is of op kantoor. Het is daarbij vooral belangrijk dat ideeën ook praktisch uitvoerbaar zijn. Met ons allen weten we in ieder geval veel meer, dan alleen een paar medewerkers op kantoor.”

Voorbeelden

Voorbeelden van uitgewerkte ideeën zijn er. “De pilot SmartCasco is uitgevoerd in Hardenberg. Dit was een idee van een van de medewerkers van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. En ook de CO2-reductie is gekwantificeerd met aanpassingen aan ons Leef!wel-concept,” vertelt Johan. Ook Walter ziet de toegevoegde waarde van ideeën vanaf de werkvloer: “Ter Steege Bouw Vastgoed West is een nieuwe organisatie binnen Ter Steege Groep. De medewerkers kijken daarom met een frisse blik naar alle bestaande processen en hebben af en toe verbeteringen op de processen. Op het gebied van KAM certificeringen is zeker wat gedaan met feedback vanuit Ter Steege Bouw Vastgoed West.”

IDEEËNBUS

De ideeën die ingebracht worden via de ideeënbus komen bij het AT binnen. Maar wat doen zij ermee? Rieneke vertelt: “De ideeën die binnen komen behandelen we allemaal. De ideeën over het thema Afval reduceren bespreken we in het overleg van het Activatie Team op 11 december. We kijken naar besparing, haalbaarheid en originaliteit. Natuurlijk staat daar ook iets tegenover. De bedenker van het idee dat het meest voldoet aan de drie criteria ontvangt een iPad. En natuurlijk eeuwige roem!”

Gemeente Wijchen en Ter Steege ondertekenen overeenkomst

Vrijdag 6 november zetten de gemeente Wijchen en Ter Steege hun handtekening onder de overeenkomst voor de gebiedsontwikkeling Tussen Kasteel en Wijchens Meer. In de overeenkomst zijn afspraken over onder andere de samenwerking met de omgeving, de planning en fasering, de uitwerkingsplannen en de omgevingsvergunning vastgelegd.

 “De ondertekening is een belangrijke mijlpaal in dit traject. Het begin van een metamorfose van het gebied tussen het Kasteel en het Wijchens Meer. Ik hoop dat het straks een fijne plek wordt om in te wonen en te werken. En natuurlijk aantrekkelijk voor alle bezoekers van ons mooie centrum”, aldus Geert Gerrits, wethouder Ruimtelijke Ordening.

Ter Steege Bouw vastgoed

Ter Steege is altijd op zoek naar unieke plekken en uitdagingen. Tussen Kasteel en Wijchens Meer past hier goed bij. In de opgave voor het centrum van Wijchen komt de ervaring met complexe projecten goed van pas. Ter Steege Bouw Vastgoed is onderdeel van de Ter Steege Groep. Een zeer solide familiebedrijf. Het fundament van de organisatie is: betrouwbaar, betrokken en bekwaam. Met werkmaatschappijen in Tiel, Apeldoorn, Hardenberg, Rijssen en Rijswijk, heeft het bedrijf een landelijke dekking.

Eerste fase

De gebiedsontwikkeling kent vele smaakmakers, zoals de trappartijen bij het kasteel en het Wijchens Meer, het hotel tegenover het kasteel en het evenementenplein. Voordat we aan de smaakmakers beginnen, gaat één van de spraakmakers als eerste aangepakt worden. De sloop van het voormalige gemeentekantoor behoort tot de projecten in fase 1.

Meer informatie

Voor meer informatie over het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer kunt u terecht op www.wijchen.nl/tkwm en op www.facebook.com/tussenkasteelenwijchensmeer. Daar zijn ook de eerste beelden te zien van het plan van Team Ter Steege.