Indoor speelvoorziening Orvelte “De Boerderij”

Op een steenworp afstand van het monumentendorp Orvelte, ligt het mooie vakantiepark Landal Orveltermarke.

Op dit park realiseert Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg momenteel een unieke indoor speelboerderij. In deze boerderij kunnen de (kleine) gasten straks volop genieten van speeltoestellen, waaronder een 8 meter hoge klimtoren. Maar ook van o.a. bowlingbanen en horecavoorzieningen.

Nu kun je op het park al volop genieten van rust, avontuur, het overdekte zwembad, het natuurbad en natuurlijk de prachtige bungalows. In de omgeving van het park is ook veel te beleven, Drenthe is een prachtige fietsprovincie met volop mogelijkheden voor een dagje uit.

Benieuwd naar onze andere bouwprojecten? Kijk dan op www.tsbouwvastgoed.nl.

Maak er het mooiste van!

Het is weer bijna tijd voor Kerst en Oud & Nieuw. Voor ons tijd om even bij te komen en te genieten van de feestdagen. We wensen jou fijne feestdagen toe en een gezond 2023. Maak er het mooiste van!

Sluitingsdata

Alle Ter Steege Bouw Vastgoed bedrijven sluiten hun deuren rondom de feestdagen. Je vindt hieronder wanneer ze sluiten en weer voor je klaar staan.

  • Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn – gesloten vanaf vrijdag 23 december 16:00 uur tot en met vrijdag 6 januari.
  • Ter Steege Bouw Vastgoed Delft – gesloten vanaf maandag 26 december tot en met vrijdag 6 januari.
  • Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg – gesloten vanaf vrijdag 23 december om 12:30 uur tot en met vrijdag 6 januari.
  • Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen – gesloten vanaf vrijdag 23 december tot en met vrijdag 6 januari.
  • De Vree en Sliepen – beperkt bereikbaar vanaf maandag 26 december tot en met vrijdag 6 januari
  • Ter Steege Gebiedsontwikkeling – gesloten vanaf vrijdag 23 december tot en met vrijdag 6 januari.
  • Ter Steege Holding – gesloten vanaf vrijdag 23 december tot en met vrijdag 6 januari.
  • Ter Steege Materieel – gesloten vanaf vrijdag 23 december tot en met vrijdag 6 januari.
  • Wildvank Gevelspecialisten –gesloten vanaf donderdag 23 december om 12:00 uur tot en met vrijdag 6 januari.
  • Ter Steege Advies & Innovatie – gesloten vanaf maandag 26 december tot en met vrijdag 6 januari.

Heb je vragen die kunnen wachten? Je kunt altijd mailen naar info@tsbouwvastgoed.nl. Voor noodgevallen kun je contact opnemen via de algemene nummers van de bedrijven.

Luister nu de podcastaflevering: revolutie buiten de randstad – Ter Steege Bouw Vastgoed de Podcast

Een nieuw seizoen van Ter Steege Bouw Vastgoed de Podcast! We trappen dit seizoen af met een gesprek over de woningmarkt buiten de randstad. Hoe ontwikkelt de woningmarkt zich buiten de randstad? Wat zijn de verschillen? Waar lopen we in deze steden en dorpen tegen aan en welke oplossingen zijn er? Samen met Peter Boelhouwer en algemeen directeur Hans ter Steege werpen we een kritische blik op de woningmarkt buiten de randstad.

Nieuwsgierig? Beluister de aflevering in jouw favoriete podcastapp!

Uitbreiding voor de Holdingdirectie van Ter Steege Bouw Vastgoed

Met ingang van 2023 wordt de holdingdirectie van Ter Steege Bouw Vastgoed uitgebreid met Arjan van ’t Hul en Gijs Takkenkamp. Samen met Hans ter Steege en Johan Jansen staat er straks een team met een brede oriëntatie dat goed op elkaar is ingespeeld. “We moeten klaar zijn voor de toekomst. Hoe mooi is het dan dat de versterking daarvoor uit eigen gelederen komt.”

De klok is onverbiddelijk. Die toekomst wacht dus niet. Hans kan daarover meepraten. Sinds hij in 2007 algemeen directeur werd van Ter Steege raasden de ontwikkelingen voorbij. Zoals daar waren: de benarde jaren tussen 2010 en 2013 als gevolg van de crisis. Het trotseren daarvan op eigen kracht. Overnames. Autonome groei. Geografische verbreding richting Delft en Heerhugowaard.  Strategische spreiding van de activiteiten. Op een recente presentatie straalden de groeicijfers hem tegemoet: “In 2016 haalden we 90 miljoen omzet. Dit jaar gaan we richting 250 miljoen.” Financieel directeur Johan Jansen herkent Hans’ geluiden. Nadat hij in 1993 is gestart als controller, werd hij in ’97 financieel directeur. Alle ups en downs maakte hij mee: “Wat er ook speelde, Hans en ik hebben altijd met veel plezier samengewerkt.” Johan ziet zijn pensioen dichterbij sluipen en is aan het afbouwen. Des te meer reden voor nieuwe gezichten in de holdingdirectie.

Nieuwe gezichten, ervaren carrières

Arjan van ’t Hul komt in ’99 bij Ter Steege Bouw Vastgoed: “Als calculator, want dan kreeg je verstand van cijfers.” Hij verbreedt en verdiept zijn bouwkennis in functies als werkvoorbereider, projectleider, hoofd calculatie. Na een korte periode als adjunct-directeur is hij sinds 2010 directeur: “Eerst bij Stegeman in Nijverdal, sinds 2015 in Rijssen.” Arjan wordt vanaf 1 januari vanuit de holding verantwoordelijk voor Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen en Apeldoorn.

Gijs Takkenkamp start zijn loopbaan als projectontwikkelaar bij de KlaassenGroep in Arnhem. Voordat Ter Steege hem in 2016 aantrekt, is hij tien jaar directeur projectontwikkeling in de Gelderse hoofdstad. Hij start bij Ter Steege als gebiedsontwikkelaar: “Ik kreeg de gelegenheid om me goed te ontwikkelen en door te groeien naar directeur van Ter Steege Gebiedsontwikkeling. Die functie heb ik sinds 2017.” Gijs blijft verantwoordelijk voor alle gebiedsontwikkelingsactiviteiten van Ter Steege Bouw Vastgoed. Vanaf 1 januari pakt hij dit op vanuit Ter Steege Holding, vanwege de toegenomen gebiedsontwikkelingsactiviteiten binnen Ter Steege.

Spreiding en synergie

De competenties van Hans, Johan, Arjan en Gijs vullen elkaar aan als de bekende puzzelstukken van Ravensburger. De activiteiten van Ter Steege Gebiedsontwikkeling en Ter Steege Bouw Vastgoed passen al net zo strak in elkaar. Waarin zit ’m voor de markt nou precies de kracht van die combinatie? Hans: “Doordat we van A tot Z meedenken met wat onze klant wil, leveren we meer toegevoegde waarde. Dat geldt bij gebiedsontwikkeling, maar ook bij bijvoorbeeld duurzame renovaties. Anders dan de traditionele benadering in de bouw, waarin de ene partij iets ontwikkelt en de andere een prijs afgeeft om het te maken. Zo’n aanpak is niet bevorderlijk voor de synergie.” Ter Steege heeft geleerd van de crisisperiode rond 2010. Niet alleen focus op gebiedsontwikkeling en nieuwbouw, maar meer verbreding: “We hebben nog meer ook de duurzame renovatie opgepakt. Dat was een goede keuze. Er ligt nog een enorme opgave bij onder andere de corporaties voor verduurzaming. De huidige situatie van corporaties is anders dan in 2010,” aldus Johan. Gijs vult aan: “We werken ook veel met corporaties in ontwikkelingsprojecten voor de sociale huurwoningen. Ook die samenwerking is gegroeid. Een groot verschil met de periode toen de corporaties geconfronteerd werden met de verhuurdersheffing en de boel op slot ging.”

Tijdelijk bewolkt

Nu we het toch hebben over toen en nu: hoe zit het met straks? Waar gaat het heen met de bouwsector? Johan: “De komende tijd wordt het wat onvoorspelbaarder, maar overall hebben we een positief beeld. Als je alle aspecten optelt die op dit moment spelen, een oorlog, energiecrisis, stijgende bouwkosten, beleggers die een pas op de plaats maken, dan zou je negatief kunnen zijn. Maar kijk je naar de relatief korte termijn, dan weten de meeste van onze bedrijven nog steeds niet hoe ze in 2023 alles af moeten krijgen. Het zou naïef zijn om te verwachten dat we geen last krijgen van de stagnerende procedures in de woningbouw. Die markt gaat de komende tijd wel een klapje krijgen. De vraag is even hoe groot die wordt.“ Hans: “Onze focus nu is dat we de komende jaren een gezonde buffer hebben om een eventueel conjunctuurdal op te vangen. Als je even door de acute problemen heen kijkt, dan is de onderstroom gewoon goed. Structureel is er de komende jaren met de woningnood en de energie-transitie werk voldoende. Meer dan dat zelfs.”

De menselijke maat

Aan werk geen gebrek dus. Mooi. Maar ook een luxe probleem. Want de arbeidsmarkt kampt met vergrijzing en een beperkt aanbod. Wie gaat al dat werk straks doen? Arjan: “Allereerst zetten wij vol in op een goed werkklimaat. Zo proberen we onze mensen vast te houden. En daarnaast is de afgelopen jaren het werken in de bouw gelukkig ook flink gepromoot. Tien jaar geleden was het bijna vies om met je handen te werken. Tegenwoordig vinden jongeren het weer leuk.” Arjan is voorzitter van Bouwmensen Rijssen; het regionale opleidingscentrum voor vakmensen in de bouw. “Die goede verbinding van ons bedrijf met het onderwijs is belangrijk. We zetten daarom zelf ook vol in op het opleiden van mensen samen met Mbo- en Hbo-opleidingen.” Gijs: “Ons vak wordt steeds diverser. Je hebt participatietrajecten waar je samen met de buurt een plan maakt. Daarvoor zijn andere talenten nodig dan een sloop begeleiden of een stedenbouwkundig plan maken. De diversiteit aan mensen die we nodig hebben wordt groter. Dat vraagt om een breder perspectief op de arbeidsmarkt en op mensen die je in je organisatie wilt hebben. Met onze TOPS Academie leiden we jong talent op voor de functies van de toekomst.” Hans kopt de conclusie in: “De mix tussen de menselijke, persoonlijke kant en de zakelijke kant is bij Ter Steege goed in evenwicht. We moeten geld verdienen, maar we hebben zeker ook oog voor de mens. Het is geen toeval dat dit clubje van vier goed bij elkaar past.”

Ter Steege en Pure Development winnen de tender voor 48 duurzame woningen in Waelpolder te ‘s-Gravenzande

De door de Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland (ONW) uitgeschreven tender is gewonnen met het plan “De Kreken”. Een aantrekkelijk woonlandschap waar klimaatadaptatie en gemeenschapszin op ontspannen wijze bij elkaar komen.

Het plan betreft 48 koopwoningen in het hogere segment, met een eigentijds landelijke uitstraling.  Wat het plan bijzonder maakt is dat de woningen, in aansluiting op het eigen kavel, een groen binnengebied en een ‘dorpsplein’ met elkaar delen. Het gemeenschappelijke binnengebied wordt gebruikt om water op te vangen en vast te houden en vormt een groot natuurlijk en autovrij speelparadijs. Het dorpsplein heeft een buurtfunctie, hier ontmoeten jong en oud elkaar. De duurzame woningen kenmerken zich door het gebruik van natuurlijke materialen en een uitgekiend energieconcept, met onder andere een eigen batterij voor de opslag en buffering van energie.

Het integrale ontwerp komt uit de pen van wUrck, die voor De Kreken zowel de stedenbouw, de architectuur als het landschap verzorgen. In de komende maanden zullen Pure Development en Ter Steege verder invulling geven aan de ontwikkeling van De Kreken. Naar verwachting gaan de eerste woningen komende zomer in verkoop. De realisatie is in 2024, Ter Steege Bouw Vastgoed bouwt de woningen.

Verkoop van de woningen in Waelpolder gaat via het woningtoewijzingsysteem van Gemeente Westland. Inschrijven kan hier: https://www.gemeentewestland.nl/wonen-bouwen-en-verbouwen/woning-kopen-of-huren/woningzoekende-inschrijven-nieuwbouw-koopwoning.html

Ter Steege koopt LTC terrein in Geesteren (Ov.)

Ter Steege Gebiedsontwikkeling heeft het bedrijfsterrein van L. ten Cate (LTC) gekocht. Het terrein van ca. 30.000 m2, is gelegen aan de Langeveenseweg in Geesteren; gemeente Tubbergen. De eerste tijd blijven de bedrijfsactiviteiten hier gewoon doorgaan en verhuurt Ter Steege de panden aan LTC. In de tussentijd werkt Ter Steege Gebiedsontwikkeling aan de plannen om het terrein te ontwikkelen naar een fraai woongebied.

De locatie tussen de Langeveenseweg en de nieuwbouw van plan Hutten is een prachtige plek om te gaan wonen. Doordat de industrie en bedrijvigheid vertrekt, verbeterd dat de leefbaarheid en het uitzicht én bovendien hoeft er geen kostbare landbouw- of weidegrond opgeofferd worden. Ter Steege gaat zich richten op starters woningen en levensloop bestendige woningen voor senioren.

Ter Steege Gebiedsontwikkeling voegt met deze aankoop een mooie aanvulling aan haar ontwikkelingsportefeuille toe. “Plekken met deze omvang, binnenstedelijk op historische grond, passen ons uitstekend. In onze plannen als De Bleekerij in Boekelo, het O&K terrein in Haaksbergen en uiteraard het Indië complex in Almelo, hebben we laten zien hoe wij oude plekken nieuw leven inblazen”, aldus Erwin Tijhof, van Ter Steege Gebiedsontwikkeling.

Bij het ontwikkelen van het gebied worden de buurtbewoners betrokken en krijgen de toekomstige bewoners gelegenheid om hun woonwensen kenbaar te maken. “Hiervoor lanceren wij begin 2023 een website (www.nieuwbouwgeesteren.nl), zodat de woonwensen de input gaan vormen voor het stedenbouwkundig plan” geeft regiomanager Erwin Tijhof van Ter Steege aan. Met zijn team en de gemeente zal hij de komende tijd aan de plannen gaan werken. Gelet op de voortzetting van de huur van de gebouwen en het wijzigen van het bestemmingsplan, voorziet hij een start verkoop over enkele jaren voor zich.

Bij deze transactie werd de verkoper bijgestaan door Bekhuis Vastgoed uit Almelo. Ter Steege is in deze transactie geadviseerd door internationaal adviseur Cushman & Wakefield uit Enschede.

“Het was vooral heel gezellig in huis!”

Dit keer delen we een verhaal vanuit de bewoners. Hoe beleven zij het proces van een verbouwing? Hebben ze gemak of plezier van het resultaat en komt dat overeen met hun verwachtingen? We spraken met bewoners Mientje en Jan Bergsma-Mans uit Gramsbergen en met Wouter de Lange, uitvoerder bij Ter Steege Bouw Vastgoed.

Wouter de Lange vertelt over het project groot onderhoud voor Woningstichting Vechtdal Wonen: de renovatie van 432 woningen in de gemeente Hardenberg, waar Gramsbergen ook onder valt. Binnen dit project werden binnenrenovatie en verduurzamingswerkzaamheden uitgevoerd.

Wouter: “Over het bestaande dakbeschot zijn geïsoleerde dakplaten, nieuwe dakpannen en ook zonnepanelen aangebracht. Het isoleren van de begane grondvloer en van het dak zorgt voor een flinke verhoging van de isolatiewaarde van de woning. Dat betekent een betere temperatuur en een prettig woonklimaat in huis. Deze combinatie van isolatie en het aanbrengen van zonnepanelen heeft ook nog eens een enorm gunstig effect op de energierekening.”

Prettig wonen

In het huis van Jan en Mientje zijn tegelijk de badkamer en het toilet compleet vernieuwd. Mientje vertelt hoe dit in zijn werk ging. “We hebben nu een wc in de badkamer, daarvoor is de badkamer verplaatst naar een van de slaapkamers. Dat betekent veel meer ruimte, echt ideaal.”

Stil

Mientje lacht: “We zaten ongeveer een maand in de verbouwing. Wat een rommel geeft dat! Maar dat weet je vooraf natuurlijk.” De familie Bergsma is heel positief over de samenwerking: “De medewerkers waren heel vriendelijk en netjes. We hebben ze wel direct het ‘meneer en mevrouw’ afgeleerd. We zijn gewoon Jan en Mientje. Het was best even wennen om zoveel mensen over de vloer hebben, maar het was vooral heel gezellig.” Mientje gaat verder: “Het was even behelpen, we hadden bijvoorbeeld een nood-wc. Maar gelukkig hoefden ze weinig in het woongedeelte te werken, dus konden we gewoon onze gang gaan. Ik zal je zeggen dat het nu gewoon stil is in huis! Ik mis de gezelligheid, maar we zijn vooral heel blij met het resultaat.”

Hoe bevalt het nieuwe dak? “We hebben er nu al gemak van. Het voelt lekker warm in huis en het nieuwe dakraam zorgt voor extra licht en frisse lucht op zolder. En de kinderen hebben een app op de telefoon, zij vertellen ons telkens hoeveel de zonnepanelen opbrengen. Daar zien we nu al een mooi verschil.”

Flora en fauna

Wouter: “Tijdens de buitenwerkzaamheden was er ook veel aandacht voor flora en fauna. Zo zijn er vleermuiskasten in de kopgevels ingemetseld en hebben we onder de pannen een plek vrijgehouden voor een vogelvide. De huismus kan nu blijven nestelen!”

Van beide kanten is het project dus prettig en snel verlopen. Met dank aan de gastvrijheid van Jan en Mientje!

Weer een mijlpaal voor het woningbouwplan Watermolenlaan 1 Nieuw-Middelland

Op de foto: wethouder Arjan Noorthoek en directeur Hans ter Steege (foto gemeente Woerden)

Er is opnieuw een mijlpaal voor het woningbouwplan voor Watermolenlaan 1 in Nieuw-Middelland. Vanaf 2025 wil eigenaar Ter Steege het kantoorgebouw op deze locatie slopen en hier 134 woningen bouwen. Op donderdag 1 december stelde de gemeenteraad het ontwerp voor de inrichting, de gebouwen en de buitenruimte vast. Verder zijn afspraken over het plan vastgelegd in een overeenkomst die is ondertekend door Hans ter Steege (algemeen directeur Ter Steege) en Arjan Noorthoek (wethouder gemeente Woerden).

Het gaat om het terrein waar nu nog het kantoorgebouw staat van de Kamer van Koophandel. Naar verwachting komt dit gebouw in de loop van 2025 vrij. Ter Steege ziet hier kansen voor 11 eengezinswoningen en 123 appartementen. Circa 20% van de woningen valt in de sociale huur, circa 15% in de middenhuur. De overige woningen zijn een mix van huur en koop in hogere prijsklassen. Daarnaast is het de bedoeling hier een buurtkamer te maken met maatschappelijke en/of commerciële voorzieningen voor de bewoners van dit deel van Nieuw-Middelland. Het plan wordt de komende jaren verder uitgewerkt.

Eerstvolgende stap: ontwerpbestemmingsplan

De komende maand wordt het ontwerpbestemmingsplan afgerond. Daarna wordt dit 6 weken ter inzage gelegd en kan iedereen op het ontwerpbestemmingsplan reageren. Dit wordt bekendgemaakt op de gemeentepagina in Het Kontakt/Woerdense Courant en op www.woerden.nl/stadsontwikkeling/bestemmingsplannen. Hier leest u ook hoe u een reactie (‘zienswijze’) kunt indienen.