Zuidergracht: een plek voor iedereen!

Aan het water van de Zuidergracht in Assen wordt een toonaangevend project met 29 woningen ontwikkeld. Samen vormen deze 29 woningen een stedelijke wand, met daarin appartementen, beneden-bovenwoningen en stadswoningen. Zuidergracht is straks een plek voor iedereen: de toekomstige bewoners hebben hier een fijne plek, maar er is ook gedacht aan vogels en insecten. Wat we hieraan gedaan hebben? Gijs Klunder, Vastgoedontwikkelaar bij Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg, vertelt je er graag meer over.

 

Duurzaam wonen

Een bijzonder project, want Zuidergracht wordt een van de eerste pilotprojecten van Ter Steege waarin veel rekening wordt gehouden met de klimaatdoelen. De stadswoningen zijn straks energiepositief door een bodemwarmtepomp en zonnepanelen. “Ik word hier heel enthousiast van!” aldus Gijs Klunder.  “Het is een mooie combinatie van ontwerp en duurzaamheid. Vanaf de straat krijgen de woningen straks een stadse uitstraling, waarbij de duurzaamheidsmaatregelen bijna niet opvallen. In het binnengebied zijn de duurzaamheidsmaatregelen wél te zien, en zie je bijvoorbeeld de houten achtergevel en groene erfafscheidingen.”

 

Uitdagingen

Een duurzaam project als Zuidergracht brengt natuurlijk extra vraagstukken met zich mee. “Je denkt veel meer na over welke keuzes je maakt en wat deze beslissingen betekenen voor de natuur en het milieu. Je maakt constant afwegingen, en waar je in het verleden vaak ‘gewoon’ koos voor de goedkoopste oplossing, zijn er nu hele andere criteria.” Een van de uitdagingen waar de ontwikkelaars tegenaan liepen was de achtergevel. “Deze is volledig van hout en daarmee dus helemaal biobased mét biobased isolatie. Deze achtergevel moest uiteindelijk volledig brandwerend gemaakt worden. Een extra kostenpost, maar wel heel belangrijk zodat de gevel wel voldoet aan de wet- en regelgeving.”

 

Ontwerp

Aan de voorkant van de woningen zit straks een Delftse stoep. “Hier komt ook een gevelbankje, zodat je aan de voorkant van je huis in de zon kunt zitten met uitzicht op de gracht.” Ook komt hier standaard een plantenbak met klimplanten, waarvoor een projecthovenier is aangesloten. Klunder: “Deze projecthovenier heeft ons geadviseerd over het type klimplanten die we hier kunnen toepassen zodat de gevel ook groen wordt. Daarnaast heeft hij meegekeken naar een groene tuinafscheiding. Ook voor de toekomstige bewoners is deze hovenier beschikbaar om te adviseren over een duurzame inrichting in de achtertuin.”

 

Vrijdag 5 juli gaat het project officieel in verkoop. Benieuwd naar het project? Bekijk hier meer!

 

Ter Steege Ballonfestival: Het Special Shapes Festival van Nederland!

Op donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 juni kun je voor de zoveelste keer genieten van het jaarlijkse Ter Steege Ballonfestival Hardenberg. In de uiterwaarden van de Vecht stijgen bij goede weersomstandigheden elke avond ruim vijfendertig indrukwekkende heteluchtballonnen één voor één op. Dat is ieder jaar weer een prachtig gezicht, waar duizenden mensen van genieten.

Ook dit jaar komen er weer mooie bijzondere ballonnen naar Hardenberg. Met onder meer de schroevendraaier, de clown, de Vliegende Hollander en de Jägermeisterfles. Daarnaast stijgen er tientallen andere kleurrijke ballonnen op. “We zijn trots op alle vrijwilligers die dit festival mogelijk maken en de samenwerking met de Brunink Drakenbootrace”, aldus Arend Hofsink, voorzitter Ter Steege Ballonfestival. “Dit festival was niet mogelijk zonder onze hoofdsponsor Ter Steege. Ook onze partners Weekblad De Toren, Evenementenhal Hardenberg, Friday, Peters Hout- & Bouwmaterialen, Wildkamp en Brunink steunen ons al jaren. Ook dit jaar maken zij het weer mogelijk dat dit spektakel in Hardenberg plaatsvindt. Wij zijn enorm dankbaar voor deze steun en betrokkenheid.”

Onvergetelijke ervaring

“Ballonvaren is iets fantastisch”, vertelt Gerrit Dorman enthousiast. Gerrit kwam al zo’n 25 jaar geleden in aanraking met dit festival en is al zes jaar actief in het bestuur. Zijn rol binnen het bestuur is veelzijdig: van planning en financiële taken tot het zorgen voor voldoende ballonnen en het begeleiden van passagiers. “We hebben elke dag zo’n 35 ballonnen klaarstaan, en het terrein bruist van de opwinding. Het mooiste is dat we mensen een ervaring bieden die ze nooit zullen vergeten.”

Nauwkeurige planning en passie

Met een goed oog op de weersomstandigheden en een nauwkeurige planning hoopt Gerrit dat het festival soepel zal verlopen. “We hebben goede hoop dat het weer meewerkt.” Voor hem is het Ter Steege Ballonfestival meer dan een evenement; het is een passie. “Het is prachtig om te zien hoe mensen genieten van hun vaart. Dat is waar we het voor doen. Het organiseren van dit festival is een genot.”

Vuurwerkshow vrijdagavond

Vrijdagavond, zodra de duisternis valt, kun je genieten van een onvergetelijke vuurwerkshow, gesponsord door Plastchem en Dunisoleren. Laat je meevoeren door een explosie van kleuren en prachtige effecten die de hemel verlichten.

Muziekprogramma

Naast het opstijgen van de ballonnen is er ook een feestprogramma op en rond de Vecht. Op woensdag 26 juni om 19.00 uur is de Voute Bingo. Donderdag 27 juni zet DJ Don Cartel de tent op z’n kop. Vrijdag 28 juni brengt vanaf 20.30 uur Qmusic met Het Foute Uur alle foute hits. Zaterdag 29 juni gaat om 9.00 uur van start met de Brunink Drakenbootrace. Om 15.00 uur is het Speciale Feest. En last but not least, sluiten we het Ter Steege Ballonfestival Hardenberg om 20.30 uur af met een knaller: band Rockaholics!

Meer info op: www.ballonfestival-hardenberg.nl

Bouwen aan de mooiste PLEK van Deventer!

We zijn trots op een van onze nieuwste projecten: PLEK Deventer! Dit prachtige project, ontwikkeld door EFY Group B.V. en gebouwd door Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn, biedt 34 sociale koopappartementen en 4 eengezinswoningen op een toplocatie dicht bij het centrum van Deventer.

PLEK krijgt een industriële look; een herinnering aan het bedrijvige verleden van deze locatie. Er wordt geïnvesteerd in duurzaamheid; alle woningen worden gasloos opgeleverd en verwarmd middels een warmtepomp. Ook zal de wijk de beschikking krijgen over een deelauto.

Voorstad is een wijk die tegen de oude binnenstad van Deventer aanligt, het is een levendig deel van de stad. Bedrijven hebben plaatsgemaakt voor frisse woningen en inmiddels is dit een hippe buurt voor jong en oud. Met de komst van PLEK aan de Weseperstraat krijgt dit laatste stukje van Voorstad-Oost een fraaie nieuwe bestemming en daarmee is de wijk helemaal af.

Met PLEK creëren we samen met EFY Group betaalbare woonruimte waar in Deventer een enorme behoefte aan bestaat. Het hoogste punt is bijna bereikt, blijf ons volgen voor meer updates over dit mooie project! www.plekdeventer.nl

Ondertekening akkoord op hoofdlijnen voor de herontwikkeling van het Hoge Dijkje in Nijverdal

Een nieuwe groene woonwijk met zo’n 165 woningen, met een historisch karakter en een verbindende rol van een stadsbeek. Daar gaat het over als we het hebben over de herontwikkeling van het Hoge Dijkje in Nijverdal. Een plek tussen het centrum en de Regge waar al bijna 200 jaar de fabriek van Ten Cate is gevestigd en waar Nijverdal in feite is ontstaan. Ter Steege is al meerdere jaren eigenaar van het 4,5 hectare grote terrein.

Op woensdag 12 juni is het akkoord op hoofdlijnen ondertekend door Ter Steege Bouw Vastgoed, gemeente Hellendoorn en woningcorporatie Reggewoon. In dit akkoord staan de afspraken die de partijen samen hebben gemaakt als het gaat om de herontwikkeling.

 

Samen nadenken over de mogelijkheden

In 2020 is gestart met de eerste ideeën. Samen met buurtbewoners, de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en provincie Overijssel is gekeken naar de mogelijkheden. “De wensen waren duidelijk. Het behoud van het historische karakter is van groot belang. Er moet ruimte zijn voor een divers aanbod aan woningen. Ook moet er ruimte komen voor meer groen en speelplekken en ziet iedereen graag dat de stadsbeek zichtbaar wordt”, zegt Hans ter Steege, algemeen directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed.

 

Samenwerking tussen de gemeente, Ter Steege en Reggewoon

In het plan is ruimte voor zo’n 165 woningen. Van huur tot koop, waarvan minimaal 20% sociale huur en 40% in de betaalbare categorie. Ter Steege is de ontwikkelaar en bouwer en Reggewoon wordt eigenaar van de huurwoningen en zorgt voor de verhuur van deze huurwoningen. Projectwethouder Egbert Nijenbanning is erg blij met de ontwikkelingen: “dit plan levert een grote bijdrage aan onze woningbouwopgave. Door de toevoeging van de nieuwe woningen, komt doorstroming op gang. Hierdoor komt er ook beweging in de bestaande markt. Gerrit Breeman, bestuurder van Reggewoon vult het verhaal van Nijenbanning aan. “Er is meer vraag naar sociale huurwoningen dan het beschikbare aanbod. De wachttijden lopen daardoor steeds verder op. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat we meer mensen aan een woning kunnen helpen.”

Nijenbanning vervolgt: “De plannen zien er goed uit. Zo wordt er volop rekening gehouden met klimaat en natuur. En ook met het hergebruik van materialen. Aangezien De Smidse het historische middelpunt van het Hoge Dijkje vormt én van rijksmonumentale waarde is, blijft dit pand behouden en zoeken we naar een passende nieuwe invulling voor dit fraaie pand. Een belangrijke voorwaarde is wel dat er medewerking wordt gegeven door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Zij zijn intensief bij het voortraject betrokken, maar zullen nog formele goedkeuring gaan geven op het plan.”

 

Toekomstige stappen

In het akkoord op hoofdlijnen staan de afspraken tussen de verschillende partijen. Nu is het tijd om de formele stappen te doorlopen. “Ook bij de toekomstige stappen worden belanghebbenden betrokken. Dat vinden we allemaal ontzettend belangrijk. Het project wordt in fasen uitgevoerd. De verwachting is dat Ten Cate de locatie in januari 2026 verlaat. Daarna start Ter Steege met de sloop, bodemsanering en het bouwrijp maken. De eerste woningen kunnen ergens datzelfde jaar in de verkoop, zodat de bouw daarvan in 2027 kan beginnen. De afronding van het hele project wordt rond het jaar 2030 of 2031 verwacht. Maar alles zal uiteindelijk ook afhangen van de te doorlopen procedures”, sluit Nijenbanning af.

Ter Steege Bouw Vastgoed, partner in alle cirkelsteden

Ter Steege Bouw Vastgoed heeft een nieuwe partner: Cirkelstad. De eerste community’s waar we lid zijn geworden is Deventer-Apeldoorn en Zwolle-Harderwijk. Met onze landelijke dekking van bedrijven hopen we de komende tijd de deelname aan community’s uit te bereiden.

 

Het bedrijf is al 115 jaar actief in bouw en vastgoed. Ze bedenken, financieren, beheren en onderhouden gebouwen. Van nieuwbouwwoningen tot renovaties en van de bouw van utiliteitsgebouwen tot transformaties van cultureel- en industrieel erfgoed. Dit doen ze vanuit Rijssen, Hardenberg, Apeldoorn, Tiel, Delft en Heerhugowaard. Als familiebedrijf denken ze niet alleen na over nu, maar investeren ze juist in de toekomst. Het aangaan van het partnerschap met Cirkelstad sloot hierbij goed aan. Arjan van ’t Hul: “ We waren opzoek naar een organisatie om ons netwerk van duurzame partners uit te bereiden. De landelijke dekking van Cirkelstad sluit goed aan bij onze landelijke dekking.”

 

De doelen bij Ter Steege zijn duidelijk; het bedrijf wil klimaatbewust werken voor de volgende generatie. Maar ook besparen op energie en materialen moet de komende tijd steeds concreter worden. “We kijken daarvoor naar mogelijkheden voor aanpassingen in onze grond- en bouwstoffen en willen meer circulaire en biobased materialen inzetten. Ook kijken we bij het ontwerpen van wijken bijvoorbeeld naar mogelijkheden om de biodiversiteit en de opvang van regenwater te vergroten”, legt Anne uit. “De grootste uitdagingen voor ons bedrijf zijn de veranderingen in grondstoffen. Daarom werken we aan een biobased concept van onze conceptwoning. Hier kijken we niet naar CO2 uitstoot en losmaakbaarheid, maar ook naar betaalbaarheid voor onze eindgebruiker. Deze betaalbaarheid is belangrijk voor het opschalen van duurzame projecten en om een bijdrage te leveren aan de woningbouwopgave. Dit nieuwe concept willen we ook evalueren op Het Nieuwe Normaal. We hopen dat Cirkelstad hier ons verder mee kan helpen en kan inspireren om nóg een stapje verder te gaan in onze duurzame ambities.

 

De afgelopen jaren zijn de eerste pilotprojecten opgeleverd. “Ons project Indië in Almelo is onze proeftuin.” vertelt Anne. Hier hebben we in 2022 14 huurwoningen ontwikkelt en gebouwd die volledige geprefabriceerd en nul-op-de-meter zijn. In dat zelfde jaar leverde we hier ook 8 rijwoningen met een buurtbatterij. Hiermee experimenteren we met oplossingen voor de netcongestie. Op de plek van deze woningen stond de Oude Weverij van de textielfabriek. De gevel van de voormalige weverij is zorgvuldig gedemonteerd. Met deze bakstenen is de nieuwe gevel gebouwd. Wat ons betreft niet alleen een circulaire oplossing, maar ook een oplossing waarbij het verleden tastbaar blijft. Deze twee projecten heeft Ter Steege in eigendom gehouden. We monitoren de woningen ook na oplevering. Deze ervaringen willen we graag delen met onze partners van Cirkelstad.

Werkgeluk: Eric maakt mensen blij

Binnen Ter Steege staat sociale verbondenheid hoog in het vaandel. Niet voor niks een van de randvoorwaarden van werkgeluk. Voor Eric van Surksum is sociaal verbonden zijn essentieel voor zijn werkgeluk: of het nou met klanten of collega’s is.

Eric werkt ondertussen ruim 6 jaar bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn. “Van oorsprong kom ik uit de theaterwereld. Ik heb daar jarenlang als toneelmeester gewerkt.” Toen hij daar weg moest, werd hij via Bouwmensen timmerman en kwam zo bij Ter Steege terecht.

“Ik vind ter Steege een fijn bedrijf. Ik ben goed terecht gekomen. Met mijn werk maak ik mensen blij – ik los hun problemen op. Dat is voor mij werkgeluk.”

Dankbaar werk

 

Hij startte 6 jaar geleden op de afdeling bouwservice en doet dit na al die jaren nog steeds met veel plezier. “Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Ik stap ’s ochtends in de auto en rij langs verschillende klanten van Ter Steege: kopers, winkels van GAMMA’s en Karwei. Ik vind het heerlijk en dankbaar werk. Ik ben veel in contact met mensen, krijg regelmatig een kopje koffie aangeboden en ik laat mensen meestal dankbaar achter.”

Verbondenheid op de werkvloer

 

In zijn dagelijks werk is Eric dus veel alleen aan het werk. Toch vindt hij de verbondenheid met zijn collega’s heel belangrijk. Voor hem een reden om zich aan te sluiten bij de OR. “Ik vind het belangrijk om een luisterend oor te bieden voor collega’s en vervolgens ook iets te kunnen met de dingen waar ze tegen aan lopen. Vanuit de OR gaan we nu daarom alle bouwplaatsen van Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn rond, om zo te horen waar we collega’s mee kunnen helpen. We hebben een korte lijn met de directie en bespreken de punten die we te horen krijgen van collega’s. Samen met de directie zoeken we naar een passende oplossing: voor medewerkers en voor het bedrijf.”

OR

 

Sociale verbondenheid gaat verder dan de OR. “Een paar weken geleden was er vanuit de Personeelsvereniging een uitje georganiseerd. Met ruim 40 collega’s deden we een pubquiz. Zo leerden we elkaar ook wat beter kennen en het was hartstikke gezellig. Er werd zelfs al geopperd om in het vervolg ook partners mee te nemen.”

Wat Eric betreft is het altijd een goed idee om elkaar te leren kennen en een praatje te maken. “Loop je ergens tegen aan? Maak het dan bespreekbaar. Zo zorgen we samen voor een fijne werksfeer. Een goed gesprek leidt tot positieve emoties. En dat draagt weer bij aan je geluk.”

Ter Steege Bouw Vastgoed wint Integron Beleving Award

Op donderdag 6 juni 2024 zijn in Rotterdam de Integron Beleving Awards uitgereikt. Een prijs waarbij onderzoeks- en adviesbureau Integron de best presterende organisaties op gebied van medewerkersbeleving bekroont met een award. Ter Steege Bouw Vastgoed won de eerste prijs in de categorie ‘meest aanbevolen door medewerkers’.

Beleving Awards

Klant- en medewerkersbeleving staan steeds hoger op de agenda van bedrijven. Simpelweg omdat bewezen is dat dat leidt tot meer tevreden klanten, gelukkige medewerkers en succesvolle organisaties. De afgelopen jaren zijn er meer dan 300 organisaties genomineerd en ruim 100 winnaars stonden al op het podium. Elk jaar staan de Beleving Awards in het teken van een bepaald thema. Dit jaar is dat (organisatie)verandering.

Werkgeluk maakt het verschil

Ter Steege Bouw Vastgoed is genomineerd in de categorie ‘Meest aanbevolen door medewerkers’ (Hoogste eNPS). Met een percentage van 94% beveelt het gros van de medewerkers Ter Steege Bouw Vastgoed aan als werkgever. De nominaties komen voort uit ruim 100, door Integron in 2023 uitgevoerde, medewerker onderzoeken. Daarnaast zijn ze gebaseerd op het hoogste gemiddelde medewerkertevredenheidscijfer. Algemeen Directeur Hans ter Steege:  “Een hele eer, waar we ontzettend trots op zijn. We zijn vooral heel blij met de hoge waardering van onze medewerkers voor Ter Steege als werkgever. Dat willen we vooral vasthouden. Verder gaan we natuurlijk aan de slag met de acties voortkomend uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Werkgeluk maakt bij ons het verschil.”

Over Ter Steege Bouw Vastgoed

Ter Steege is al 113 jaar een echt familiebedrijf. We ontwikkelen en bouwen mooie en  duurzame projecten. We zien onszelf als een klantgericht, sociaal en maatschappelijk bedrijf en zetten ons daar dan ook volop voor in. Het werkgeluk van onze medewerkers staat voorop. Ook zetten we actief in op gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Hiervoor hebben we onder andere Ter Steege in Beweging opgezet, waarbij we regelmatig sportieve activiteiten organiseren, en ook aandacht hebben voor de mentale gezondheid.

Toekomstbestendige wijk Nieuw Oudorp

Circa 2000 huur- en koopwoningen, 10.000 m2 bedrijfs- en werkruimte

Nieuw-Oudorp is ingesteld op het veranderende klimaat en toekomstbestendigheid. Voetgangers en fietsers hebben prioriteit en je ziet er weinig auto’s. Culturele broedplaatsen, sport, horeca aan het water en alle nodige voorzieningen zijn hier aanwezig. Een unieke locatie die transformeert van industrieterrein naar stoere plek waar je alles kan vinden en je altijd iets te doen hebt. Hier is, naast fijn wonen, ruimte voor bedrijven, ondernemers, winkels, horeca en nog veel meer. Binnen 6 fietsminuten ben je in hartje Alkmaar en binnen 5 fietsminuten op het Oudorperplein en bij Winkelcentrum Oudorp.


De Staalmeester

Aan de zuidwestzijde van de Oude Schermerweg op de voormalige Derco-locatie komt ons project De Staalmeester. 300 woningen en werkruimtes in een bijzondere combinatie van tuinen en stoere stenige bouwblokken. De Staalmeester is een voorbeeld van inclusief bouwen, waarbij de woningen bedoeld zijn voor een heel diverse doelgroep. Meer informatie over dit nieuwbouwproject vind je hier.

Vanaf nu staan de nieuwbouwprojecten in Nieuw Oudorp overzichtelijk bij elkaar op de nieuwe website www.nieuwoudorp.nl. Alle informatie over wonen en werken en de activiteiten die in het gebied plaatsvinden vind je hier.