Aan het water van de Zuidergracht in Assen wordt een toonaangevend project met 29 woningen ontwikkeld. Samen vormen deze 29 woningen een stedelijke wand, met daarin appartementen, beneden-bovenwoningen en stadswoningen. Zuidergracht is straks een plek voor iedereen: de toekomstige bewoners hebben hier een fijne plek, maar er is ook gedacht aan vogels en insecten. Wat we hieraan gedaan hebben? Gijs Klunder, Vastgoedontwikkelaar bij Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg, vertelt je er graag meer over.
Duurzaam wonen
Een bijzonder project, want Zuidergracht wordt een van de eerste pilotprojecten van Ter Steege waarin veel rekening wordt gehouden met de klimaatdoelen. De stadswoningen zijn straks energiepositief door een bodemwarmtepomp en zonnepanelen. “Ik word hier heel enthousiast van!” aldus Gijs Klunder. “Het is een mooie combinatie van ontwerp en duurzaamheid. Vanaf de straat krijgen de woningen straks een stadse uitstraling, waarbij de duurzaamheidsmaatregelen bijna niet opvallen. In het binnengebied zijn de duurzaamheidsmaatregelen wél te zien, en zie je bijvoorbeeld de houten achtergevel en groene erfafscheidingen.”
Uitdagingen
Een duurzaam project als Zuidergracht brengt natuurlijk extra vraagstukken met zich mee. “Je denkt veel meer na over welke keuzes je maakt en wat deze beslissingen betekenen voor de natuur en het milieu. Je maakt constant afwegingen, en waar je in het verleden vaak ‘gewoon’ koos voor de goedkoopste oplossing, zijn er nu hele andere criteria.” Een van de uitdagingen waar de ontwikkelaars tegenaan liepen was de achtergevel. “Deze is volledig van hout en daarmee dus helemaal biobased mét biobased isolatie. Deze achtergevel moest uiteindelijk volledig brandwerend gemaakt worden. Een extra kostenpost, maar wel heel belangrijk zodat de gevel wel voldoet aan de wet- en regelgeving.”
Ontwerp
Aan de voorkant van de woningen zit straks een Delftse stoep. “Hier komt ook een gevelbankje, zodat je aan de voorkant van je huis in de zon kunt zitten met uitzicht op de gracht.” Ook komt hier standaard een plantenbak met klimplanten, waarvoor een projecthovenier is aangesloten. Klunder: “Deze projecthovenier heeft ons geadviseerd over het type klimplanten die we hier kunnen toepassen zodat de gevel ook groen wordt. Daarnaast heeft hij meegekeken naar een groene tuinafscheiding. Ook voor de toekomstige bewoners is deze hovenier beschikbaar om te adviseren over een duurzame inrichting in de achtertuin.”
Vrijdag 5 juli gaat het project officieel in verkoop. Benieuwd naar het project? Bekijk hier meer!