Maand: november 2024
Huis van Delft: een bouwwerk waar er maar één van is
Ontwikkel en realiseer een gebouw naast het centraal station in Delft, als ode aan de pioniers uit het verleden en als plek voor de pioniers van de toekomst. Met die opdracht ging Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn najaar 2015 aan de slag. Het resultaat is een iconisch bouwwerk dat zijn gelijke niet kent.
Wie nu het centraal station van Delft uitloopt, kan het niet missen: Huis van Delft. Een iconisch bouwwerk als eerbetoon aan ‘Delftse’ pioniers die allen op hun eigen manier het onmogelijke mogelijk maakten. Willem van Oranje, Antoni van Leeuwenhoek, Piet Hein, Hugo de Groot en Johannes Vermeer. Een gevel voorzien van tienduizenden blauwe keramische tegels, en in de zogeheten Innovation Gallery een kunstwerk van 2.000 vierkante meter van de invloedrijke kunstenaar Job Smeets. Een kunstwerk dat bestaat uit zo’n 120.000 handgeschilderde tegels. Voeg daarbij nog zo’n 53 koopappartementen verdeeld over zes woonlagen en een restaurant naast de Innovation Gallery. Bij elkaar geeft het een beeld van Huis van Delft.’
Voor het ontwerp werkte Ter Steege samen met voormalig rijksbouwmeester Frits van Dongen, architect Patrick Koschuch en Dura Vermeer. Van Dongen en Koschuch bouwden internationale bekendheid op met spectaculaire ontwerpen voor woningbouw en gebouwen voor kunst en cultuur, waarbij hoge eisen worden gesteld aan materialisatie.
Delfts DNA
De ontwikkeling en realisatie van Huis van Delft was een complex én uitdagend project. In samenspraak met de architecten, adviesbureau ABT en innovatieve deelnemers aan de Innovation Gallery, zoals TU Delft, zijn diverse ontwerpvarianten onderzocht en uitgewerkt. Het resulteerde in een ontwerp dat past bij het DNA van Delft. De drie hoge gevels aan de kop van het complex verwijzen naar huizen die verbonden zijn met de historie van Delft. De zeven glazen gevels van zo’n twintig meter hoog aan de centrumkant vormen een indrukwekkend drieluik. Links zie je drie gevelprofielen van medische pioniers, in het midden drie gevelprofielen die verwijzen naar ambacht en kunstnijverheid en rechts de gevelprofielen van de grondleggers van Nederland en Delft.
Daarnaast is de gevel gemaakt van semi-handgemaakte keramische tegels in negen verschillende kleurnuances blauw. Ook het kunstwerk van Job Smeets, dat zich achter de glazen gevels bevindt, is vervaardigd van handgeschilderde Delfts blauwe tegels. Alle tegels zijn ontwikkeld en geproduceerd door de fabriek van Koninklijke Tichelaar in Makkum.
Samenwerking
Ook de realisatie van Huis van Delft behoorde tot de buitencategorie; het was bouwen op een postzegel. Bijna direct grenzend aan de bouwkavel ligt aan de oostzijde een ondergrondse spoortunnel, aan de noordzijde een gracht, aan de westzijde een ondergrondse expeditiestraat en een zeer drukke doorgaande weg. Tot slot ligt de kavel aan de oostzijde direct naast het centraal station en het gemeentehuis.
Door hun krachten te bundelen, zorgden Ter Steege en Dura Vermeer er in de Bouwcombinatie Huis van Delft voor dat het veelzijdige project met succes is afgerond.
Dankzij deze goede samenwerking wordt er nu gewerkt aan vervolgproject Sam in Zoetermeer. (www.samzoetermeer.nl)
Fotografie: © Thea van den Heuvel Fotografie & Film
URBN 62 – wonen in harmonie met natuur
Ten noorden van de Groninger binnenstad, aan de rand van de Korrewegwijk en direct aan het Van Starkenborghkanaal, ontwikkelen wij de zogenoemde Poelmanlocatie aan de Antillenstraat. Hierin stond een integraal plan voor stedenbouw, architectuur en landschap centraal. Op de locatie verrijst een prachtig nieuw, natuurinclusief gebouw waarin 62 moderne koopappartementen worden gerealiseerd.
Natuurinclusief en klimatadaptief
Het gebouw is een goed voorbeeld van natuurinclusief bouwen. Samen met een ecoloog hebben we goed gekeken naar de nestkastvoorzieningen in het nieuwe gebouw en het zorgvuldig ontmantelen van het oude schildersbedrijf. Hiervoor hebben we voor de vleermuizen tijdig nestkasten opgehangen in de buurt. Zo konden ze alvast een nieuwe plek zoeken. Daarnaast hebben we ook nestkasten voor andere dieren opgehangen, denk hierbij bijvoorbeeld aan gierzwaluwen, mezen en mussen. Ook heeft het gebouw een groen dak, dat het nieuwe gebouw klimaatadaptief maakt. Het vangt water op, zorgt ervoor dat het dakvlak afkoelt en is een fijne plek voor allerlei dieren en insecten.
Rondom het gebouw is gezocht naar groene ingrepen. Zo ontstaat er ruimte voor een park aan de oever van het Van Starkenborghkanaal en blijven de bomen in de ecozone intact. In het binnengebied van het gebouw plaatsen wij een grote boom met beplanting. Dit zorgt voor schaduw in de zomer, wat helpt bij het voorkomen van hittestress. Deze boom planten we daarom groter aan dan normaal, zo hebben bewoners er gelijk profijt van. Tot slot zijn alle erfafscheidingen groen. Hier planten we hagen of vaste planten. Het is een fijne beschutte plek voor vogels.
De Staalmeester Alkmaar: gemengd woongebied in het groen
De Staalmeester Alkmaar: gemengd woongebied in het groen
De gemeenteraad van Alkmaar heeft donderdag 17 oktober het bestemmingsplan De Staalmeester vastgesteld. Hiermee wordt de ontwikkeling van circa driehonderd woningen en werkruimtes mogelijk. De vaststelling markeert de volgende stap in de herontwikkeling bedrijventerrein Oudorp naar een stoere gemengde stad waar het fijn is om te wonen, te werken en te verblijven.
Wethouder wonen, Jasper Nieuwenhuizen: “Dit is weer een volgende stap in de herontwikkeling van bedrijventerrein Oudorp. Dat wonen meer is dan alleen een dak boven je hoofd is straks te zien in deze nieuwe wijk. Hier maakt industrie plaats voor woonplezier en bedrijvigheid. In deze omgeving van waar groen, mobiliteit en gezondheid in balans zijn, past het plan De Staalmeester perfect.”
De locatie van De Staalmeester heeft alles in zich om het ‘visitekaartje voor de moderne stad’ te worden. Er komen woningen, een parkeerhub en werk- en verblijfsplekken. Zo ontstaat een omgeving die voor verschillende doelgroepen interessant is, met appartementen zowel sociaal als vrije sector in verschillende groottes. De appartementengebouwen staan in een groen gebied dat aansluit op routes voor langzaam verkeer.
Ontwikkelaar Mirjan Bergsma – Van den Heetkamp;
“We zijn trots op het plan dat we in goede samenwerking met de gemeente hebben uitgewerkt. We kiiken ernaar uit om het plan zo snel mogelijk verder uit te werken en te gaan realiseren. Er komt een mooi nieuw stukje Alkmaar bij.”