Een paar weken geleden was het feest bij Wildvank Gevelspecialisten. Gerrit Danneberg en Benny Bremmer vierden hun 40 jarig jubileum bij Wildvank. Tijd om terug te kijken!
In 1981 kwamen Gerrit en Benny van school af als timmerman. Maar een baan was moeilijk te vinden. Gerrit probeerde het 1,5 dag in de fabriek, maar dat was niks voor hem. Via via kreeg Gerrit de tip om naar Vriezenveen te gaan, want Jans Wildvank zocht altijd nieuwe medewerkers. Gerrit vertelt: “Ik ging met de trein met twee andere jongens van Rijssen naar Vriezenveen. Froukje, de vrouw van Jans, deed de deur open en vroeg wat we kwamen doen. We gaven aan dat we op zoek waren naar werk. Ze vroeg zich af hoe we hier waren gekomen. Met de trein, antwoordde ik. We mochten meteen maandag beginnen.” Ook Benny kwam in dienst. Zijn vader bracht hem naar Vriezenveen, hij solliciteerde en kon op 31 augustus 1981 beginnen als voeger.
Nooit meer weggegaan
Benny: “Ik wist niet eens wat werken als voeger inhield, maar er waren gewoon geen banen te vinden. Ik heb mijn vakantiebaan afgemaakt en vervolgens kon ik eind augustus beginnen als leerling voeger. En ik ben nooit meer weggegaan.”
“Een mooie tijd,” vertelt Benny. “Ik kreeg een rode Toyota en reed samen met een collega heel Nederland door om woningen te voegen. We hebben samen heel veel woninkjes klaar gemaakt.” Benny werd als vrij snel voorman en nam leerlingen onder zijn hoede om hen het vak te leren.
Gerrit begon ook als voeger en werd begin jaren 90 uitvoerder. Daarna is hij jarenlang bedrijfsleider geweest en nadat Jans Wildvank wegging, nog 3 jaar adjunct-directeur. Gerrit vertelt: “Adjunct-directeur zijn was niet helemaal mijn ding. Ik ben daarom na 3 jaar commercieel technisch adviseur geworden, en dat doe ik ondertussen alweer 10 jaar met heel veel plezier.”
Grote veranderingen
Als je 40 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt, maak je veel mee. Wat zien Benny en Gerrit nou als de grootste veranderingen? “Aan het vak voegen is weinig veranderd,” zegt Gerrit, “maar daaromheen is heel veel geautomatiseerd. Dat is wel de grootste verandering.”
Benny vertelt: “In het begin moest je specie maken met de hand. Nu hebben we daar machines voor. Scheelt heel veel kruiwagens met zand verslepen. Maar het echt zware werk, is nog steeds zwaar. En wat ook is veranderd zijn alle veiligheidsmaatregelen. Vroeger konden we met een Honda Civic naar de bouw en hadden we alles bij ons. Dat lukt nu niet meer.” Gerrit haakt in: “Maar het is wel beter geworden met alle veiligheidsmaatregelen.”
Vrijheid en verantwoordelijkheid
Hoe hou je het 40 jaar vol bij dezelfde werkgever? “Ik ben altijd met plezier naar mijn werk gegaan en heb het werk altijd mooi gevonden om te doen. We hadden veel eigen verantwoordelijkheid en vroeger soms een paar maand geen contact met kantoor. We mochten alles zelf regelen en kregen vaak complimenten over het gedane werk,” vertelt Benny. Gerrit is het met Benny eens: “We hebben altijd veel vrijheid en verantwoordelijkheid gekregen. En je laat echt wat moois achter als je klaar bent. Het is hard werken, maar daar staat wat tegenover.”
Hoe zien Gerrit en Benny de toekomst voor zich? “Mijn toekomst ligt in Gerrits handen,” grapt Benny, “als hij voldoende werk binnenhaalt, blijf ik nog graag werken. Ik ben wel sinds 1 mei een dagje minder gaan werken. En dat wil ik graag door blijven doen tot mijn pensioen.” Gerrit gaat langzaamaan afbouwen: “We werken langzaamaan toe naar ons pensioen. Maar ik heb nog altijd heel veel plezier in werken en ben toch wel heel blij dat ik nog een paar jaar door kan werken!”