Dit artikel verscheen in Cobouw en is geschreven door Margreet Kwaks. Foto met dank aan Koos Groenewold.
Hij verruilde vier jaar geleden Italië voor Nederland. Na zijn studie architecture wilde Mario Luca Barracchia zijn kennis over BIM verrijken in een land waar het verder in ontwikkeling en toepassing is. Inmiddels is hij zo ingeburgerd als BIM-modelleur bij Ter Steege Vastgoed Apeldoorn dat hij niet meer terug wil.
Hoe kwam je bij Ter Steege Vastgoed Apeldoorn terecht?
“Ik koos in eerste instantie voor Amsterdam vanwege het internationale karakter en het feit dat ik er met Engels terechtkon. Uiteindelijk vond ik een baan bij Allinq Insite, een internationaal telecombedrijf in Zwolle. Daar werkten veel expats met verschillende nationaliteiten dus Nederlands had ik niet echt nodig. Ik ontwikkelde me als BIM-modelleur en BIM-specialist maar door corona werd mijn contract niet verlengd. Daarbij wilde ik werk dat beter aansloot bij mijn studie architectuur. Mijn liefde ligt bij het toepassen van technologie bij het ontwerpen van gebouwen. Via LinkedIn stuurde ik een open sollicitatie naar Goodijk Personeel. Na een online kennismaking met Monique Vrijbergen ging ze op zoek naar een BIM-modelleur functie, ook al sprak ik geen Nederlands. Gedurende zes maanden benaderde ze 51 opdrachtgevers. Ik ben haar heel dankbaar dat ze volhield, ondanks dat de taal vaak het struikelblok was. Begin vorig jaar werd ik gedetacheerd bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn. Ik begon toen ook gelijk met Nederlandse les. Sinds februari heb ik een contract bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn.”
Hoe bevalt het?
“Goed. Ik ben creatief, technisch en ik ontwikkel steeds meer programmeerkennis. Ik teken veel uit in 3D. Op de bouwplaats krijg ik terug dat mijn werktekeningen heel duidelijk en makkelijk leesbaar zijn. Ik besteed daar ook veel aandacht aan, want ik spreek ondertussen wel Nederlands, maar het is nog niet perfect. Daarbij automatiseer ik, als het kan, terugkerende taken door ze bij een volgend project te programmeren. Ik zoek altijd naar slimme oplossingen om het proces sneller te maken. Ik hou van uitdaging in mijn werk, alhoewel ik in Nederland geleerd heb om relaxter te werken. In Italië wordt ook veel op zaterdag gewerkt. Ik dacht altijd die extra werkdruk nodig te hebben, maar juist door ook tijd voor mezelf te hebben, werk ik veel fijner. Ook is het leuk om in een groot bedrijf te werken waar de sfeer van het familiebedrijf aanwezig is. Er is veel aandacht voor de werknemers en er worden verschillende activiteiten georganiseerd.”
Waar droom je van?
“Goede vraag. Momenteel leer ik veel over mijn werk, de bouw in Nederland en de taal. Mijn interesse ligt bij het technisch ontwerpen. Ik ben ook grafisch designer. Voor mijn studie architectuur werkte ik twee jaar als interieurontwerper.”
Hoe kijk je aan tegen de bouw in Nederland?
“Het valt me op dat er veel kennis wordt gedeeld. Ook is er veel professionaliteit en respect voor elkaar. Iedereen, ook al ben je de laagste in de hiërarchie, mag vragen stellen aan de hoogste baas. Daarnaast heeft ieder land andere bouwmaatstaven. Ik ervaar een groot verschil in bureaucratie – in Nederland is de bouw efficiënter en sneller dan in Italië – en de aandachtspunten bij een bouwproject. In Italië is er bij het ontwerp van een gebouw meer aandacht voor seismologie. In het algemeen betekent dit dat er veel meer beton en staal in Italië wordt gebruikt. Hier leer ik veel over prefab elementen en thermische isolatie. Ook circulair bouwen is hier veel urgenter. Circulariteit is een onderwerp waar ik graag meer over wil weten.”