In de eerste #doorbouwers ontbijtsessie op 11 juni spraken Hans ter Steege, algemeen directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed, en Rick van Meel, regiodirecteur BLM Wegenbouw Brabant, met CDA Kamerleden Wytske Postma, Julius Terpstra en Maurits von Martels.
Gesproken werd onder andere over stokkende vergunningverlening en bezuinigingen op lokale infra-investeringen als gevolg van de financieel benarde positie van gemeenten. Ook het feit dat de bouw laat-cyclisch is kwam aan bod. Hierdoor zal in de woning- en utiliteitsbouw de klap die corona aan de sector uitdeelt pas later gevoeld worden.
Blijven opleiden en investeren
Voor wat betreft toekomstige vakmensen in de bouw werd gesproken over de ‘lessons learned’ van de vorige crisis; we moeten ook (juist) nu blijven opleiden. PFAS, stikstok, corona en de onzekerheid die hieruit voortvloeit vormen een cocktail van problemen waar de sector mee kampt.
Tot slot werd de oproep gedaan om te blijven investeren. De bouw is en blijft een katalysator van werkgelegenheid en de motor van de Nederlandse economie. Zo zijn de Kamerleden gewezen op het grote multiplier effect van investeringen in de bouw- en infra. Elke geïnvesteerde euro leidt tot wel 2,9 euro aan extra economische activiteit.
Verantwoord doorbouwen
Naast de coronacrisis hebben de problemen met stikstof en PFAS-discussie al lange tijd een grote impact op de bouw- en infrasector. Met de #doorbouwers-campagne vraagt Bouwend Nederland, samen met haar leden, aandacht voor het feit dat we, onder de unieke huidige omstandigheden, (verantwoord) doorbouwen – hoe we dat doen – en wat we nodig hebben om dat te kunnen blijven doen. Onderdeel van deze campagne zijn digitale ontbijtsessies met Tweede Kamerleden; informele gesprekken waarin lidbedrijven van Bouwend Nederland de kans krijgen om hun verhaal met concrete voorbeelden te delen en te vertellen wat zij nodig hebben om te kunnen blijven doorbouwen aan Nederland.
Deze ontbijtsessie is de eerste in een reeks van meerdere. Lees hier ook het verslag van de ontbijtsessie met D66.
Dit artikel met foto komt van de website van Bouwend Nederland.