Duurzaam houtbouwsysteem
Het uitgangspunt was om zo veel mogelijk innovatieve technieken toe te passen. Met het oog op de ecologische impact van bouwen is daarom gekozen voor een duurzaam houtbouwsysteem met cross laminated timber (CLT). Dit zijn meerlaagse kruislings verlijmde panelen, van hout uit duurzaam beheerde bossen. Het is zo sterk dat het voor massieve vloeren, wanden en dakelementen een volwaardige vervanger is van beton of kalkzandsteen.
CLT heeft nog meer voordelen. Het creëert een gezond en aangenaam werkklimaat, met een warme uitstraling, vochtregulerende en isolerende eigenschappen, en een positieve invloed op energiegebruik. De bouwmethode is licht, wat resulteert in minder stikstofuitstoot. Bovendien is het hout demontabel en circulair, wat bij sloop in de toekomst gunstig is.
‘Nee, CLT is niet brandgevaarlijk,’ bevestigt Vermeulen. Bij brand vormt het namelijk een beschermende houtskoollaag, die het vuur deels dooft. Hout verliest ook veel minder constructieve sterkte dan staal – slechts 25 procent na 30 minuten brand, terwijl staal al 90 procent verliest. Voor het ontwerp van het nieuwe kantoorpand werd een pitch uitgeschreven, waarbij Zeinstra Verbeek Architecten het winnende ontwerp maakte.
Comfortabel en duurzaam binnenklimaat
Houtbouw is niet het enige duurzame aspect van het gebouw. Vermeulen somt nog een aantal belangrijke innovaties op. Verwarmen, koelen en ventileren gebeurt door middel van een warmte-lucht-waterpomp. ‘Dat is redelijk nieuw voor kantoren.’ Voor airconditioning hangen onder de plafonds luchtbehandelingskastjes met warmte-koudeterugwinning (WTW) en de begane grond is voorzien van vloerverwarming. Luifels met lamellen aan de gevel in plaats van screens filteren de instraling van de zon.
Hoger rendement pv-panelen dankzij retentiedak
Het groendak ofwel retentiedak met PV-panelen is voorzien van mos-sedum en een ondergrond van lava, waardoor het dak goed water kan absorberen. Vermeulen: ‘Wist je trouwens dat pv-panelen op zo’n dak beter presteren dan op een dak met zwart bitumen? Het groen zorgt voor verkoeling en hoe koeler de panelen, hoe hoger het rendement. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de bewatering van planten en het doorspoelen van het toilet. Per saldo verbruiken we met dit grijswatersysteem veel minder waardevol drinkwater. Het levert nauwelijks financieel voordeel op, maar draagt wel bij aan het milieubewustzijn. Ook besparen we flink op stroomverbruik door middel van led-verlichting. De verlichting is per ruimte geregeld met speciale sensoren. Pas bij onvoldoende daglicht gaat het licht aan en het schakelt zich automatisch uit wanneer in een kamer niemand aanwezig is. Lichtschakelaars ontbreken.’
Behalve duurzaam is het nieuwe kantoorpand ook esthetisch een schoolvoorbeeld van vernieuwing. ‘Dat is een prettige bijvangst,’ vindt Vermeulen. Het casco van hout en andere natuurlijke materialen is volledig in het zicht, er zijn geen verlaagde plafonds. ‘Het is een voorrecht om in zo’n gebouw te mogen werken. Designstudio NU uit Delft heeft ons geholpen met de aankleding van het interieur.’