Voor het transformeren van de vervallen bedrijfslocatie tot eigentijdse woonwijk wordt een heldere taakverdeling afgesproken. De gemeente zorgt voor het bouw- en woonrijp maken, Ter Steege ontwikkelt en verkoopt de kavels en woningen in het gebied. ‘Deze bijzondere plek vroeg gewoon om ontwikkeling,’ aldus Gijs Klunder. Hij was als ontwikkelaar namens Ter Steege betrokken bij de laatste fasen.
Grote diversiteit aan woningen
Over één ding zijn gemeente en Ter Steege het van meet af aan eens: het moet een heel divers woongebied worden, met voor elk wat wils. Dat uitgangspunt resulteert in een variëteit aan woningtypes en -typologieën: huurwoningen en koopwoningen; vrijstaande, halfvrijstaande en rijenwoningen; appartementen en levensloopgeschikte (patio)woningen met slaapkamer en badkamer op de begane grond.
Die ambitieuze opzet was destijds allesbehalve vanzelfsprekend. ‘We kwamen net uit de financiële crisis,’ licht Klunder toe. ‘In het begin ontvingen de makelaars mondjesmaat gegadigden op hun kantoor. Maar zowel de gemeente als Ter Steege is altijd in de succesvolle afloop van dit project blijven geloven. Je hebt het namelijk over een prachtige inbreidingslocatie, tegenover het gemeentehuis en op slechts vijf minuten fietsen van het centrum.’