In het nieuwste stukje Wijchen vind je Tuin van Woezik. Een project met 28 nieuwbouwwoningen in een gemoedelijk wijkje. 9 van de 28 woningen worden gebouwd voor een belegger en hebben een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van -0,5. Dit betekent dat de belegger boven op de basishuurprijs een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) mag vragen.
Wat is de EPV?
De EPV is een bedrag boven op de basishuur dat de verhuurder mag vragen als vergoeding voor de gemaakte investering om de woning zeer energiezuinig te maken. Denk hierbij aan investeringen voor goede vloer- en dakisolatie en het juiste type glas. Met deze gegevens wordt de warmtevraag bepaald en gekeken of een EPV gevraagd mag worden.
Kortom: als verhuurder mag je een EPV vragen als de woning voldoet aan de volgende eisen:
- De woning wekt voldoende energie op om aan de warmtevraag te voldoen. De warmtevraag mag niet hoger zijn dan 50 kWh per vierkante meter per jaar. Als de warmtevraag onder de 30 kWH per vierkante meter per jaar zit, is de maximale EPV € 1,45 per vierkante meter per maand.
- De woning wekt voldoende hulpenergie op om de vaste installaties te laten werken. Denk hierbij aan benodigde energie voor de ventilatie.
- Per vierkante meter moet de woning 26 kWh opwekken voor het gebruik van elektrische apparaten.
- En per vierkante meter moet de woning 15 kWh opwekken voor warm water gebruik in de keuken en badkamer.
De 9 rijwoningen in Tuin van Woezik zijn optimaal geïsoleerd, gasloos en hebben een lucht-warmtepomp. Om aan de energievraag te voldoen, zijn zonnepanelen in de daken gelegd. Door optimale oriëntatie van de woningen vangen de zonnepanelen zo veel mogelijk zon. Deze woningen leveren genoeg energie op om aan bovenstaande eisen te voldoen. De belegger mag straks dus een EPV vragen.
Meten
Om als belegger een EPV te mogen vragen, ben je verplicht te meten. Elke woning in de Tuin van Woezik heeft daarom een speciale meter in de meterkast. De belegger monitort het aantal kWh dat terug geleverd wordt aan het net of juist extra gebruikt wordt. Aan meer energieverbruik hangen geen gevolgen voor de EPV. De bewoner betaalt dan de kosten voor de extra gebruikte energie aan de energieleverancier.
Is de huurder duurder uit?
Dit is natuurlijk afhankelijk van het energieverbruik van de bewoner. Maar bij gemiddeld gebruik is de bewoner ongeveer even duur, of zelfs minder duur uit. Als de verhuurder een EPV mag vragen, dan zit de woning energetisch goed in elkaar en vallen de energielasten weg voor de huurder.
De woningen in Tuin van Woezik hebben een EPC van -0,5. Dit betekent dat de woningen meer energie opwekken dan dat ze nodig hebben voor verwarming, installaties en apparaten. Hierdoor hoeven de bewoners bij gemiddeld gebruik niet meer te betalen voor energieverbruik. De huurder blijft wel een energierekening van de energieleverancier ontvangen voor aansluiting op het elektriciteitsnet (vastrecht).
Meer weten over EPV? Bekijk de website van de Rijksoverheid.