Tussen de regels van dit verslag door klinkt vertrouwen in de toekomst. Dit komt onder meer doordat we onze activiteiten spreiden over drie toekomstvaste product-marktcombinaties.
Duurzame renovatie en service en onderhoud voor corporaties
We helpen corporaties hun doelstellingen te behalen met woningrenovaties en verduurzaming op maat. Zo is bijvoorbeeld onze dochter Wildvank bij uitstek gespecialiseerd in Resultaatgerichte Samenwerking (RGS) en meer jaren onderhoudsplannen van de buitengevel. Daarnaast lukt het ons steeds beter om het proces van dagelijks onderhoud, uitgevoerd door onze Bouw Vastgoed bedrijven, te automatiseren. We stroomlijnen het onderhoud, we ontzorgen de corporaties en we zijn de bewoners snel en doeltreffend van dienst Lees meer
Circulaire woningen
In een innovatieve samenwerking tussen De Woonplaats en een consortium van zeven bedrijven bouwen we in 2020 zeven circulaire huurwoningen. De fundatie van de bestaande woningen wordt hergebruikt voor de nieuwe woningen. In de woningen passen we biologische en gerecyclede materialen toe; het casco is volledig van hout. Materialen van de bestaande woningen worden hergebruikt in of rond de nieuwe woningen. De huizen besparen bijna de helft van de CO2 uitstoot ten opzichte van traditionele bouw met hetzelfde energieconcept.
Ter Plekke woningen
In opdracht van Woningcorporatie Mijande bouwen we in Denekamp binnen twee maanden vier nieuwe woningen op de plek waar vier jaren ’60 woningen werden gesloopt. Met dit nieuwe Ter Plekke concept komen we tegemoet aan de veelvoorkomende wens van huurders om op hun vertrouwde plek te blijven wonen. We ontwikkelden de Ter Plekke woningen omdat renovatie van de bestaande woningen naar NOM-woningen niet rendabel was. De nieuwe woningen voldoen aan de energie-eis van 2050 en bieden de mogelijkheid voor een toekomstbestendige plattegrond. De woningen zijn voor een groot deel geprefabriceerd; de snelle bouwtijd reduceert de overlast in de bebouwde omgeving.
NOM en EPV
Corporaties zijn volop bezig met de energietransitie. Er is wel een kentering merkbaar. In plaats van diep te investeren in een beperkt aantal NOM-woningen wordt vaker gekozen voor de breedte: wat minder energiemaatregelen bij meer woningen. Investeren in NOM-woningen is niet altijd rendabel voor de corporaties. Om de energiehuishouding van woningen toch rendabel te kunnen verduurzamen, denken we actief met corporaties en beleggers mee over de EPV: de Energie Prestatie Vergoeding. De EPV is een bedrag bovenop de basishuur dat de verhuurder mag vragen als vergoeding voor de investeringen in de energiezuinigheid. Hiervoor moet de woning voldoen aan een aantal criteria; wij adviseren hierover. Bij gemiddeld energieverbruik blijven de maandelijkse woonlasten van de huurder hetzelfde of zijn deze zelfs lager.
Industrieel erfgoed
De herontwikkeling van industrieel erfgoed is een landelijk visitekaartje van Ter Steege Bouw Vastgoed. Eén van de projecten die we in 2019 zijn opgestart is de transformatie van De Sterkerij op het Indië-terrein in Almelo. De Sterkerij, in de volksmond ook wel de booghallen genoemd, ligt aan de Laan van Indië: centraal op het Indië-terrein en een plek vol levendigheid. Een paar jaar geleden floreerde hier nog de stadsmusical van Katoen en Nu. Nu transformeren we dit unieke gebouw naar een gastvrij monument met nieuwe kantoren, praktijkruimtes of horeca.
Renovatie naar NOM en energie neutrale woningen in Wierden voor Reggewoon, Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg
Koninging Maxima bezoekt Indië terrein Lees meer